Annons
 • Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Vad säger Unionens resepolicy om att flyga business class?

Publicerad 6 december 2018, kl 15:23

Med anledning av uppgifterna om att företrädare för Unionen har rest i business class har Kollega frågat förbundet hur dess resepolicy ser ut.

Läs mer: Företrädare för Unionen reste business class

Kollega har sökt Unionen för en kommentar. Unionens presschef Philippe Fernström har valt att svara via mejl.

Kan ni lämna ut resepolicyn och stryka de delar som rör säkerhet?

Resepolicyn är ett internt dokument som innehåller principer för vårt resande. Men eftersom dokumentet även tar upp frågor om säkerhet så lämnar vi inte ut hela dokumentet. Däremot berättar vi gärna vad policyn säger om riktlinjer för vårt resande.

Från policyn:
Man ska boka den resa som ger den lägsta totalkostnaden (inkl resa, hotell, taxi, ev. parkering, traktamente, förlorad arbetstid etc) när du jämför de olika alternativen. Den lägsta totalkostnaden för resan ska vara vägledande för ditt val av biljetter. Det betyder att den billigaste ekonomiklassbiljetten ska väljas.

Vid interkontinentala flygningar kan det uppstå tillfällen då det inte finns någon tid för återhämtning från det att ditt flyg landar till att du ska starta ditt arbete på destinationen och då kan det vara motiverat att åka business.

Vad säger resepolicyn om att flyga business class?

För Unionen är det viktigt att hålla i medlemmarnas pengar. Därför åker vi bara business i undantagsfall. Av vår resepolicy framkommer att man får åka business vid interkontinentala flygningar där det kan uppstå tillfällen då det inte finns någon tid för återhämtning från det att flyget landar till att du ska starta arbetet på destinationen.

Överväger ni att ändra policyn när det gäller flygresor i business class? Varför?

Revidering av våra policies sker löpande och arbetet påbörjades innan Aftonbladet kontaktade oss.

Kan ni lämna ut kvitton för resekostnader för 2018 års kongresser om ni maskar personuppgifter eller lämna ut resekostnader för respektive kongress som en klumpsumma?

För Unionen är transparens viktigt men vi är också ett fackförbund som driver frågan om integritet i arbetslivet. Av det skälet lämnar vi aldrig ut kostnader och enskilda reseräkningar där det framgår kostnader för hotell, flyg och traktamenten för enskilda medarbetare och förtroendevalda. Det är viktigt att alla följer Unionens resepolicy, vilket alla har gjort.

Hur tror ni att medlemmarna uppfattar det när Unionen inte vill redovisa resekostnaderna?

För Unionen är det viktigt att hushålla med medlemmarnas pengar, utgångspunkten är därför självklart att boka det billigaste alternativet. Det är bara vid interkontinentala resor som det ges möjlighet att boka business. Transparens är också väldigt viktigt för Unionen men vi är också ett fackförbund som driver frågan om integritet i arbetslivet. Av det skälet lämnar vi inte ut kostnader och enskilda reseräkningar där det framgår kostnader för enskilda medarbetare och förtroendevalda.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2018-12-27.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så försvarar Unionen resandet

  Unionens internationella verksamhet står för de flesta av förbundets utlandsresor. Några av dem har varit långdistansresor i business class. Magnus Kjellsson, chef för den internationella verksamheten, förklarar varför de måste resa.

 • Läs även...

  Unionens företrädare flög business class

  Flera företrädare för Unionen har rest business class till internationella konferenser. Det skriver Aftonbladet i dag. Förbundet vill inte berätta hur mycket resorna har kostat, men säger att resepolicyn medger resor i business class.

 • Läs även...

  Medlemmar stäms på miljoner

  Unionen stämmer över 100 arbetsgivare per år för uteblivna löner och felaktiga uppsägningar. Men det händer även att medlemmar hamnar i domstol. Och får betala miljonbelopp.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.