• Vad tycker du, är det okej att flyga business class på långa flygresor? Foto: Colourbox

Företrädare för Unionen reste business class

Publicerad 6 december 2018, kl 11:02

Flera företrädare för Unionen har rest business class till internationella konferenser. Det skriver Aftonbladet i dag. Förbundet vill inte berätta hur mycket resorna har kostat, men säger att resepolicyn medger resor i business class.

Aftonbladet har de senaste veckorna granskat resor som fackföreträdare gjort till internationella konferenser. För ett par veckor sedan avslöjade tidningen att Transport rest till Singapore i business class och bott på femstjärnigt hotell för totalt 600 000 kronor. Och förra veckan framkom att ordföranden för Byggnads och en kollega till honom valt business class när de reste till en kongress i Sydafrika. Biljetterna kostade 45 000 kronor.

I dag skriver Aftonbladet att även företrädare för Unionen rest i business class. Enligt granskningen har både anställda och förtroendevalda valt den dyrare biljettypen vid resor till Rio och Singapore. En av dem är Martin Linder, ordförande för Unionen.

Förbundet bekräftar resorna men säger att resepolicyn medger resor i business class vid långa resor. Anledningen är att den som har rest ska vara utvilad vid framkomst och kunna arbeta.

När tidningen ber att få ta del av Unionens policy vägrar förbundet att lämna ut den. Motiveringen är att policyn också ”tar upp frågor om säkerhet”.  

Unionen vill inte heller lämna ut reseräkningarna till Aftonbladet.

”För Unionen är transparens viktigt men vi är också ett fackförbund som driver frågan om integritet i arbetslivet. Av det skälet lämnar vi inte ut kostnader och enskilda reseräkningar där det framgår kostnader för enskilda medarbetare och förtroendevalda”, skriver Martin Linder till Aftonbladet.

Unionen meddelar också att resepolicyn ska revideras, men säger att det arbetet påbörjades redan innan Aftonbladets granskning.

Läs Unionens svar till Kollega: Vad säger resepolicyn om att flyga business class?
 

Vad tycker du - är det okej för Unionen attt flyga business class? Svara på frågan på Kollegas förstasida.

 

Några kommentarer från Twitter:

Läs också: Vem får bo i Unionens lägenheter?

Läs också: Oklart vad som gäller för bjudresor

Läs också: Max en öl per skalle

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tidigare chef döms att betala miljoner

  En före detta hög chef på Unionen har dömts att betala 2,3 miljoner kronor till Unionen. I höstas lurade han till sig 1,9 miljoner kronor från förbundet genom en bluffaktura. Han ska också betala rättegångskostnader på drygt 460 000 kronor.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.