Annons
 • Vad tycker du, är det okej att flyga business class på långa flygresor? Foto: Colourbox

Företrädare för Unionen reste business class

Publicerad 6 december 2018, kl 11:02

Flera företrädare för Unionen har rest business class till internationella konferenser. Det skriver Aftonbladet i dag. Förbundet vill inte berätta hur mycket resorna har kostat, men säger att resepolicyn medger resor i business class.

Aftonbladet har de senaste veckorna granskat resor som fackföreträdare gjort till internationella konferenser. För ett par veckor sedan avslöjade tidningen att Transport rest till Singapore i business class och bott på femstjärnigt hotell för totalt 600 000 kronor. Och förra veckan framkom att ordföranden för Byggnads och en kollega till honom valt business class när de reste till en kongress i Sydafrika. Biljetterna kostade 45 000 kronor.

I dag skriver Aftonbladet att även företrädare för Unionen rest i business class. Enligt granskningen har både anställda och förtroendevalda valt den dyrare biljettypen vid resor till Rio och Singapore. En av dem är Martin Linder, ordförande för Unionen.

Förbundet bekräftar resorna men säger att resepolicyn medger resor i business class vid långa resor. Anledningen är att den som har rest ska vara utvilad vid framkomst och kunna arbeta.

När tidningen ber att få ta del av Unionens policy vägrar förbundet att lämna ut den. Motiveringen är att policyn också ”tar upp frågor om säkerhet”.  

Unionen vill inte heller lämna ut reseräkningarna till Aftonbladet.

”För Unionen är transparens viktigt men vi är också ett fackförbund som driver frågan om integritet i arbetslivet. Av det skälet lämnar vi inte ut kostnader och enskilda reseräkningar där det framgår kostnader för enskilda medarbetare och förtroendevalda”, skriver Martin Linder till Aftonbladet.

Unionen meddelar också att resepolicyn ska revideras, men säger att det arbetet påbörjades redan innan Aftonbladets granskning.

Läs Unionens svar till Kollega: Vad säger resepolicyn om att flyga business class?
 

Vad tycker du - är det okej för Unionen attt flyga business class? Svara på frågan på Kollegas förstasida.

 

Några kommentarer från Twitter:

Läs också: Vem får bo i Unionens lägenheter?

Läs också: Oklart vad som gäller för bjudresor

Läs också: Max en öl per skalle

David Österberg
David Österberg
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2018-12-27.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så försvarar Unionen resandet

  Unionens internationella verksamhet står för de flesta av förbundets utlandsresor. Några av dem har varit långdistansresor i business class. Magnus Kjellsson, chef för den internationella verksamheten, förklarar varför de måste resa.

 • Läs även...

  Vad säger resepolicyn om business class?

  Med anledning av uppgifterna om att företrädare för Unionen har rest i business class har Kollega frågat förbundet hur dess resepolicy ser ut.

 • Läs även...

  Medlemmar stäms på miljoner

  Unionen stämmer över 100 arbetsgivare per år för uteblivna löner och felaktiga uppsägningar. Men det händer även att medlemmar hamnar i domstol. Och får betala miljonbelopp.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.