Annons
Annons

Vartannat jobb kan försvinna

Publicerad 16 juni 2014, kl 16:02

Hälften av alla svenska yrken kan ha försvunnit inom 20 år till följd av automatiseringen, enligt en studie. Störst risk att försvinna löper jobb som maskinoperatör, försäljare och kassapersonal.

Kollega har tidigare rapporterat om en studie där forskare i Lund och Oxford har listat 702 yrken utifrån risken att utövarna kommer att ersättas av en robot framöver.

Nu har nationalekonomen Stefan Fölster och forskaren Lars Hultman, utifrån den tidigare gjorda studien, räknat på hur automatiseringen med hjälp av dator- och robotsystem kommer att påverka de svenska jobben.

De har funnit att 2,5 miljoner jobb i Sverige kan komma att se helt annorlunda ut inom de närmaste tjugo åren då 53 procent av yrkena kommer att kunna utföras med digital teknik.

Studien presenteras i en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning där det finns en lista över hur stor sannolikheten är att olika yrken tas över av datorer under de närmaste två decennierna.

Medan risken är störst för bland andra bokförings- och redovisningsassistenter, maskinoperatörer, försäljare och kassapersonal är den minst för bland andra chefstjänstemän i intresseorganisationer, civilingenjörer och dataspecialister.

- Vissa sorters industrijobb rationaliseras bort medan mer sociala yrken finns kvar. Utöver rena yrken bryts även arbetsuppgifter ned och ersätts av ny teknik säger Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet till SvD Näringsliv.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
  • Läs även...

    40 000 nya jobb för tjänstemän

    Det har blivit 100 000 färre arbetarjobb under pandemin. Samtidigt har tjänstemannajobben ökat med 40 000. Det visar Unionens nya konjunkturprognos, där de spår 4,2 procent tillväxt i år.