Vartannat jobb kan försvinna

Publicerad 16 juni 2014, kl 16:02

Hälften av alla svenska yrken kan ha försvunnit inom 20 år till följd av automatiseringen, enligt en studie. Störst risk att försvinna löper jobb som maskinoperatör, försäljare och kassapersonal.

Kollega har tidigare rapporterat om en studie där forskare i Lund och Oxford har listat 702 yrken utifrån risken att utövarna kommer att ersättas av en robot framöver.

Nu har nationalekonomen Stefan Fölster och forskaren Lars Hultman, utifrån den tidigare gjorda studien, räknat på hur automatiseringen med hjälp av dator- och robotsystem kommer att påverka de svenska jobben.

De har funnit att 2,5 miljoner jobb i Sverige kan komma att se helt annorlunda ut inom de närmaste tjugo åren då 53 procent av yrkena kommer att kunna utföras med digital teknik.

Studien presenteras i en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning där det finns en lista över hur stor sannolikheten är att olika yrken tas över av datorer under de närmaste två decennierna.

Medan risken är störst för bland andra bokförings- och redovisningsassistenter, maskinoperatörer, försäljare och kassapersonal är den minst för bland andra chefstjänstemän i intresseorganisationer, civilingenjörer och dataspecialister.

- Vissa sorters industrijobb rationaliseras bort medan mer sociala yrken finns kvar. Utöver rena yrken bryts även arbetsuppgifter ned och ersätts av ny teknik säger Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet till SvD Näringsliv.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Barnbarn påverkar pensionsåldern

  Ju fler barnbarn du har och ju äldre de är desto större är chansen att du går i pension tidigt, visar en ny studie från Stockholms universitet. Däremot är det ingen skillnad om du är morfar, mormor, farfar eller farmor.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Många jobbar på ledig tid

  En stor andel av Sveriges tjänstemän kontaktas av sin arbetsgivare eller kollegor under kvällar och helger. Många av dem är osäkra på om de förväntas vara tillgängliga eller inte.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  Ingen diskriminering av jobbsökande mammor

  Är det en nackdel att vara mamma och söka jobb? Nix! Ny forskning visar att vare sig fäder eller mödrar diskrimineras vid rekrytering, utan kallas lika ofta till jobbintervjuer.

 • Läs även...

  Tråkigt på jobbet kan leda till ohälsa

  Uttråkad på jobbet? Då är du inte ensam. Två av tre anställda har tråkigt på jobbet. Men att ta upp problemet med chefen hjälper sällan.

 • Läs även...

  Trots nya jobb: Fortsatt ovisshet i Kiruna

  Kiruna utlovas minst 120 nya jobb för att ersätta jobb som försvinner när Radiotjänst läggs ned. Men den satsningen räcker knappast – i dag jobbar 280 personer på företaget.

 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.