Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Ville inte ta i hand - får rätt i domstol

Det var diskriminering att avbryta en anställningsintervju då en kvinna inte ville skaka hand med en manlig chef. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom.
Lina Björk Publicerad 16 augusti 2018, kl 15:23
Colourbox
När chefen ville ta i hand avböjde kvinnan. Hon ville i stället föra handen mot hjärtat, med hänvisning till den inriktning av islam som hon tillhör. Colourbox

Händelsen inträffade för två år sedan då en kvinna kom till en anställningsintervju för ett tolkföretag och träffade den ansvariga chefen. När chefen ville ta i hand avböjde kvinnan. Hon ville i stället föra handen mot hjärtat, med hänvisning till den inriktning av islam som hon tillhör.

Chefen tyckte dock inte att den hälsningen räckte utan avbröt intervjun med hänvisning till att han kände sig kränkt av den uteblivna handskakningen och att det fanns en företagspolicy om jämställdhet, där det framgår att man inte får vägra hälsa på någon av motsatt kön.

Läs också: Tog inte i hand - förlorade vikariat

Kvinnan vände sig till Diskrimineringsombudsmannen som drev fallet vidare till Arbetsdomstolen. Och nu har AD gett kvinnan rätt.

Enligt domstolen skyddas inte bara religion, utan även vissa religiösa manifestationer av Europakonventionen som Sverige ska följa. Och då ingår friheten att välja att skaka hand eller inte. Man anser därför att arbetsgivaren gjort sig skyldig till indirekt diskriminering och får betala 40 000 kronor till kvinnan i diskrimineringsersättning.

Läs också: Friskola nekar till diskriminering

Direkt eller indirekt diskriminering

Direkt diskriminering är när någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan i en jämförbar situation.

Indirekt diskriminering är när det finns en regel eller en rutin som verkar neutral men särskilt missgynnar personer med visst kön, könsidentitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Då kan regeln vara diskriminerande, trots att det är samma regel som tillämpas för alla.

Diskriminering

Unionens a-kassa anmäld för diskriminering av blind

I början av året anmälde Ida Östlund som är blind Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att hon inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning.
Lina Björk Publicerad 13 maj 2024, kl 06:02
En fasad med texten Unionens a-kassa. Till vänster blindskrift.
Ida Östlund har anmält Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen, då hon som blind inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning. Foto: TT/ Steven Senne/ Mats Thorén

Ida Östlund som är blind, använder ett så kallat skärmläsningsprogram som läser upp innehållet på webbsidor hon använder. Men när hon skulle använda det för att söka ersättning hos Unionens a-kassa tog det stopp. 

– Deras webbsystem är inte byggt för att jag som blind ska kunna använda det. Jag kan varken söka ersättning eller ta del av mina handlingar på inloggat läge, vilket är väldigt frustrerande. 

Hon frågade då om handläggarna kunde hjälpa henne via telefonen men eftersom det krävs mobilt Bank-ID för att godkänna handlingar gick inte det. Att träffa en fysisk person på ett kontor gick inte heller. Ida Östlund valde då att anmäla Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen med motivering att hon blivit diskriminerad på grund av sin funktionsnedsättning. 

– Det sista jag vill är att bråka med a-kassan. Men det är så viktigt att man har med sig funktionsvänligheten när man bygger ett webbsystem. Nu är det krångligt även för seende personer, säger Ida Östlund. 
 

Krav på tillgänglighet

I Sverige finns ett gäng lagar som styr tillgänglighet. Sedan 2018 finns även ett webbtillgänglighetsdirektiv som innebär att webbplatser, intranät och appar ska uppfylla krav på tillgänglighet. Det kan till exempel handla om att kunna navigera och använda alla funktioner via tangentbord eller röststyrning. Att texter är lätta att förstå och att det finns möjlighet till uppläsning. 

Den som äger sidan behöver inte själv bygga in funktioner för röststyrning och uppläsning. Sidorna behöver bara skapas så att webbläsare, telefoner och hjälpmedel går att användas på dem. Det är här Ida Östlund menar att Unionens a-kassa har mer att lära. Hon har fått besked om att DO startat ett ärende av hennes anmälan. 

– Det känns bra. Kanske det hjälper någon annan. 

Unionens a-kassa har nyligen fått ta del av anmälan och har till och med den 17 maj på sig att lämna ett svar till Diskrimineringsombudsmannen. Mer än så vill man inte kommentera i nuläget.