Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Om Unionen strejkar stannar Sverige

650 000 människor är med i Unionen. Att förbundet skulle ta ut alla i strejk är högst osannolikt – men inte helt omöjligt. Häng med under en fiktiv dag när alla utom du stannar hemma.
David Österberg Publicerad 17 maj 2019, kl 10:22
Lars Pehrson / SvD / TT
Unionen har bland annat medlemmar som är kabinanställda och markpersonal på flygplatserna. Lars Pehrson / SvD / TT

7.00 Du vaknar och plockar upp mobilen. Du är sugen på att kolla vad som hänt i världen, men nätet verkar ligga nere. Du roffar åt dig sonens mobil – han har en annan operatör – och ringer kundtjänsten. Där brukar väntetiden vara lång, nu är den enorm. Till slut kommer du fram. Förutom att få hjälp med ditt ärende får du veta att Unionen har tagit ut alla sina medlemmar i strejk och att personen du pratar med inte är med i facket och är ensam på jobbet.

8.00 Du tar bilen till jobbet. Där är det öde. Du har ont i huvudet och hoppas att det ska hjälpa att dricka kaffe. Det gör det inte. Du bestämmer dig för att gå till ett apotek på förmiddagsrasten.

9.30 Du går iväg för att köpa huvudvärkstabletter. En stund senare möts du av en stängd dörr och en handskriven lapp: ”Stängt på grund av strejk!”. Du suckar och går tillbaka till jobbet.

12.00 Du äter din lunch i en öde matsal. Köttbullar, pasta och en hel morot för fibrernas skull. Du tar en tugga av moroten och biter av en tand. Du svär och ringer en tandläkare för att få en akuttid. Men tandsköterskorna strejkar och några tider finns inte att få.

14.30 Du använder eftermiddagsrasten till att åka och besiktiga bilen. Du känner dig nervös för det brukar bli dyrt att åtgärda alla fel. Men det hade du inte behövt vara: Bilprovningen är stängd för besiktningsmännen strejkar.

16.30 Det är svårt att få något gjort på kontoret när alla andra strejkar. Du bestämmer dig för att åka hem och packa för flygresan till kollegorna på Stockholmskontoret. Du hoppas att de har slutat strejka imorgon. På vägen svänger du förbi Systembolaget för att köpa en flaska rött eller två. Där är det stängt på grund av strejk.

19.00 Du åker till flygplatsen. Där visar det sig att ditt flyg är inställt. Både mark- och kabinpersonalen strejkar och de flesta avgångar är inställda eller försenade. Du åker hem igen.

22.00 Du går och lägger dig och hoppas att konflikten är löst tills i morgon. Om inte tänker du också strejka.

Läs också: 3 frågor och svar om strejk

Läs också: Därför strejkar vi så lite

Strejk

Unionen tar strid mot Tesla

Unionen ger sig in i Tesla-konflikten. Förbundet varslar om blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning.
Ola Rennstam Publicerad 2 maj 2024, kl 14:21
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Tesla-logo och Unionens fasad.
Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten. Unionen varslar om blockad av allt arbete som DEKRA Industrial AB utför för Teslas räkning i syfte att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Martin Wästfelt, Unionen.
Martin Wästfelt.

Den 17 oktober i fjol varslade IF Metall om strejk på Tesla. Detta efter att LO-förbundet under en längre tid förhandlat med om att få till kollektivavtal på företaget. 
Unionen, som också har medlemmar på Elon Musks stora bilföretag, har hittills hållit sig utanför konflikten. Tills nu. 

Under torsdagen varslade Unionen om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial AB utför för Teslas räkning. Syftet med åtgärden är att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall. 

Unionens sympatiåtgärder för kollektivavtal

– Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på Dekra, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef, Unionen.

Unionen har hittills hållit sig utanför konflikten. Vad har förändrats som gör att det är rätt läge nu?

– Vi har kommit fram till att det är rätt läge att gå in i konflikten nu. Dels handlar det om att IF Metall önskar det här av oss och dels att det är en åtgärd som vi tror har effekt, men inte en monumental effekt. Stridsåtgärden har ett starkt stöd hos de berörda medlemmarna på Dekra, och omkullkastar inte tryggheten för de anställda där, säger Martin Wästfelt.

Varslet avser blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för åt Tesla på samtliga av Dekras anläggningar i Sverige. Enligt Unionen besiktigar Dekra bland annat de fordonslyftar som Tesla använder på sina verkstäder.

Konflikt med Tesla14 maj

Konflikten bryter ut den 14 maj kl. 14.00, om inte Tesla väljer att teckna kollektivavtal innan dess. Unionen utesluter inte att konfliktåtgärderna kan utvidgas om blockaden kringgås.

– Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. Sen får vi se hur Dekra agerar och vilka eventuella åtgärder som får följa beroende på hur situationen utvecklar sig, säger Martin Wästfelt.

”Tesla är en oansenlig kund"

Dekra Industrial AB har 500 anställda på ett 40-tal orter i landet. Bolaget utför bland annat besiktningar av maskiner och utrustning inom industrin.

– Jag tror inte att det kommer att påverka oss nämnvärt. Tesla är en oansenlig kund i det stora hela, säger Mikael Schula, ordförande för en av Unionenklubbarna inom Dekra Industrial AB.