• Foto: Illustration: Anna Skoog

5 frågor om framtiden till Unionens ordförande

Publicerad 3 oktober 2017, kl 14:56

Unionens ordförande Martin Linder, som även är medlem i regeringens digitaliseringsråd, tror inte att robotarna kommer ta över alla jobb.

Hur kan Unionen rusta medlemmarna för framtiden?
– Vi jobbar intensivt med frågan om ett livslångt lärande för medlemmarna. Vi har förslag till förändringar i utbildningssystemet och ser också gärna lösningar genom kollektivavtal.

Läs mer: Så blir jobbet 2030

Har fackförbunden någon funktion att fylla i den nya plattforms- och gigekonomin?
– Absolut, men det är viktigt att inte fastna i gamla strukturer utan bejaka utvecklingen och vara uppmärksam på problem. Trots den tekniska utvecklingen är det fackliga grunduppdraget detsamma. Vi jobbar för ordning och reda på arbetsmarknaden för att människor ska få bra pensioner, ersättning vid sjukdom och föräldraledighet, samt för att skapa ett hållbart arbetsliv.

Vilka farhågor har du inför framtiden?
– Teknikutvecklingen ställer krav på kompetensutveckling. Om det inte lyckas finns det risk för ett tudelat samhälle där en grupp står utanför trygghetssystemen. För att samhället ska hålla ihop är det av största vikt att så många som möjligt får rätt kompetens och chans till reallöneökningar.

Läs mer: I framtiden krävs livslångt lärande

Är du framtidsoptimist?
– Ja, jag ser jättestora möjligheter. Monotona jobb försvinner. Rätt hanterat kan flexibla arbetsformer och egenföretag göra att människor får mer inflytande över sina liv. Jag tror inte att robotarna kommer att ersätta hälften av alla jobb, däremot kommer många yrken att förändras och förnyas.

Läs mer: Beredd? Här kommer AI

Unionen kan kanske värva robotar?
– Vi hade ett aprilskämt om att möjliggöra medlemskap för AI. Det gäller att ha ett öppet sinne …

Gertrud Dahlberg

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.