Annons
 • Foto: Illustration: Anna Skoog

5 frågor om framtiden till Unionens ordförande

Publicerad 3 oktober 2017, kl 14:56

Unionens ordförande Martin Linder, som även är medlem i regeringens digitaliseringsråd, tror inte att robotarna kommer ta över alla jobb.

Hur kan Unionen rusta medlemmarna för framtiden?
– Vi jobbar intensivt med frågan om ett livslångt lärande för medlemmarna. Vi har förslag till förändringar i utbildningssystemet och ser också gärna lösningar genom kollektivavtal.

Läs mer: Så blir jobbet 2030

Har fackförbunden någon funktion att fylla i den nya plattforms- och gigekonomin?
– Absolut, men det är viktigt att inte fastna i gamla strukturer utan bejaka utvecklingen och vara uppmärksam på problem. Trots den tekniska utvecklingen är det fackliga grunduppdraget detsamma. Vi jobbar för ordning och reda på arbetsmarknaden för att människor ska få bra pensioner, ersättning vid sjukdom och föräldraledighet, samt för att skapa ett hållbart arbetsliv.

Vilka farhågor har du inför framtiden?
– Teknikutvecklingen ställer krav på kompetensutveckling. Om det inte lyckas finns det risk för ett tudelat samhälle där en grupp står utanför trygghetssystemen. För att samhället ska hålla ihop är det av största vikt att så många som möjligt får rätt kompetens och chans till reallöneökningar.

Läs mer: I framtiden krävs livslångt lärande

Är du framtidsoptimist?
– Ja, jag ser jättestora möjligheter. Monotona jobb försvinner. Rätt hanterat kan flexibla arbetsformer och egenföretag göra att människor får mer inflytande över sina liv. Jag tror inte att robotarna kommer att ersätta hälften av alla jobb, däremot kommer många yrken att förändras och förnyas.

Läs mer: Beredd? Här kommer AI

Unionen kan kanske värva robotar?
– Vi hade ett aprilskämt om att möjliggöra medlemskap för AI. Det gäller att ha ett öppet sinne …

Gertrud Dahlberg

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Utbränd i dag – uttråkad i morgon

  Dagens arbetsliv kan vara hårt, osäkert och gränslöst. Men hur blir det i framtiden? Betydligt tuffare och mer polariserat – eller som en härlig semester? Experterna är oeniga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.