Annons
 • Samtidigt som 33 procent anser att arbetsgivaren har tagit frågan om sexuella trakasserier på allvar upplever sju av tio ingen skillnad sedan metoo. Foto: Mirshod Tursunov/Colourbox

7 av 10 upplever ingen skillnad efter metoo

Publicerad 5 november 2019, kl 14:22

Endast var femte yrkesverksam har märkt skillnad på sin arbetsplats sedan metoo startade för ett par år sedan. Det visar en ny undersökning.

Hur har arbetslivet förändrats sedan metoo inleddes för ett par år sedan? Det har varit utgångspunkten för en undersökning som nu gjorts på TCO:s uppdrag.

Av de nära 1 200 yrkesverksamma som deltagit i undersökningen uppger 19 procent att de märkt skillnad på sin arbetsplats till följd av metoo. Det exempelvis genom att det nu råder en större medvetenhet om sexuella trakasserier och att det inte längre är lika okej att dra skämt med sexuellt innehåll på jobbet.

72 procent uppger att de inte har märkt någon skillnad på arbetsplatsen medan resterande är osäkra. Samtidigt anser 33 procent att arbetsgivaren har tagit frågan om sexuella trakasserier på allvar de senaste två åren. Vilket alltså är motsägelsefullt eftersom det är många fler än de 19 procent som upplevt en skillnad till följd av metoo.

Läs mer: Kvinnor i facket vittnar om sexuella trakasserier

– Vi vet inte riktigt vad den skillnaden beror på. Men det kan vara så att arbetsgivaren har gjort något så att man tycker att sexuella trakasserier tas på större allvar. Samtidigt som man kanske inte har upplevt att det har varit ett problem innan heller och därför inte svarar att man märkt någon skillnad på arbetsplatsen, säger Ulrika Hagström, utredare med ansvar för arbetsmiljöfrågor på TCO.

Av undersökningen framkommer också att 81 procent anser att det är tydligt vem man ska vända sig till om någon blir utsatt för sexuella trakasserier. Var fjärde tillfrågad önskar att arbetsgivaren gjorde mer för att förebygga och hantera sexuella trakasserier.

Enligt TCO finns inga större könsskillnader i undersökningen.

Läs mer: Andra män orsak till metoo

Fotnot: 1 172 yrkesverksamma i åldern 18 till 65 år har deltagit i undersökningen som gjordes av Novus på uppdrag av TCO mellan den 3 och 16 oktober 2019.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-11-26.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sjukskrivna riskerar att hamna i kläm

  Korta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor. Det föreslår en utredning om socialförsäkringen. En mycket dålig idé anser TCO, som i sitt remissvar menar att det är de sjukskrivna som hamnar i kläm.

 • Läs även...

  7 av 10 chefer tar stora karriärbeslut på semestern

  Semestern är inte bara en tid då man gärna slöar i hängmattan. Då vårdar också många sin karriär, exempelvis genom att söka jobb, visar en undersökning. Bland cheferna tar nästan sju av tio tillfrågade karriäravgörande beslut under ledigheten.

 • Läs även...

  S störst bland tjänstemännen

  Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

 • Läs även...

  Många blundar för oegentligheter

  Nästan alla anser att det är viktigt att arbetsplatsen är fri från trakasserier, mutor och annat oetiskt beteende. Ändå väljer nästan hälften av oss att inte göra någonting när vi ser att något är fel, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  "Nu krävs omfattande reformer"

  I en kommentar till den undersökning som Unionen presenterade i dag, säger förbundets ordförande Martin Linder:
  – Ingen ska behöva lämna hus och hem för att kunna vidareutbilda sig. Ska vi klara skiftet på arbetsmarknaden måste möjligheterna till kompetensutveckling förbättras.

 • Läs även...

  Guldregn över föräldravänliga företag

  Sogeti skänker 10 000 kronor till organisationen Makalösa föräldrar. Prispengar som bolaget fått från Unionen jämte priset årets Guldnapp. Även en Guldstege och en Guldpeng tilldelas företag som gjort lite extra för jämställdheten.

 • Läs även...

  Män anställer helst män

  Män kallar helst andra män på intervju. I alla fall om de arbetar i yrken med jämn könsfördelning. Det visar en ny studie som delvis motsäger tidigare forskning.

 • Läs även...

  Föräldrar till små barn tar ut färre dagar

  Föräldrar tar ut allt färre föräldradagar för sina mindre barn. Samtidigt är nyblivna pappor hemma längre med sina småttingar. Det visar ny statistik från Försäkringskassan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.