Annons
 • "Som man kan man se att det finns problem, men vi har svårare att se vår egen del i problemet", säger Alán Ali, ordförande för organisationen MÄN. Foto: Erik Simander/TT

Andra män orsak till metoo

Publicerad 17 oktober 2019, kl 11:07

Bara fem procent av alla män har rannsakat sig själva och sitt beteende till fullo efter #metoo. Det visar en undersökning gjord av den feministiska organisationen MÄN.

Trots att en majoritet av de drygt tusen män som tillfrågats i undersökningen anser att män gemensamt ska ta ett större ansvar för att motverka det som kvinnor vittnade om under #metoo-rörelsen – sexualiserat våld och trakasserier, är det bara fem procent som instämmer helt i påståendet att de rannsakat sitt eget beteende efter #metoo. Hälften erkänner att de inte har gjort någon självrannsakan alls.

Läs mer: Kvinnor i facket vittnar om sexuella trakasserier

– Som man kan man se att det finns problem, men vi har svårare att se vår egen del i problemet. Då måste vi ju erkänna att vi har fel och därmed visa sårbarhet och att vi inte är perfekta. Därför har många män svårt att se och erkänna att det finns ett patriarkat och att man är en del av det, säger Alán Ali, ordförande för organisationen MÄN, som bildades 1993, för att engagera män mot mäns våld mot kvinnor.

Närmare åtta av tio av de tillfrågade männen menar att #metoo generellt har varit positiv för jämställdheten i Sverige. Däremot är det bara närmare hälften som vittnar om att deras eget engagemang i jämställdhetsfrågorna ökat tack vare #metoo. Det är ändå fler än förra året, då #metoo-uppropet 2017 var ännu färskare i minnet. Endast 39 procent svarade i fjol att deras engagemang ökat efter uppropet.

Läs mer: Så har metoo påverkat Unionens jämställdhetsarbete

Organisationen MÄN efterlyser att fler män börjar agera för en positiv förändring och menar att det krävs långsiktiga satsningar parallellt med att finansieringen till kvinnojoursrörelsen ökar.

– Utan självreflektion är det långt till att bli en jämställd värld fri från våld, säger Alán Ali.

Läs mer: Roks chef vet allt om mäns våld mot kvinnor

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Män anställer helst män

  Män kallar helst andra män på intervju. I alla fall om de arbetar i yrken med jämn könsfördelning. Det visar en ny studie som delvis motsäger tidigare forskning.

 • Läs även...

  Effekt av kartläggning ifrågasätts

  Lönekartläggningar har små möjligheter att minska oskäliga löneskillnader i mindre företag. Det visar Riksrevisionen i en ny rapport. Unionen anser dock att det är ett effektivt verktyg.

 • Läs även...

  Fotbollsproffs kan inte leva på sina löner

  Fotbollsspelare är ett av Sveriges mest ojämställda yrken sett till lön och villkor. Hälften av de kvinnliga proffsen kan inte leva på sin lön. Det konstaterar Unionen i en ny rapport.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.