Annons
 • Spelarna i AFC Eskilstuna har hittills gått miste om pensionsinbetalningar. Foto: Claudio Bresciani/TT

AFC Eskilstuna har inte betalat tjänstepension till spelarna

Publicerad 13 november 2017, kl 13:14

Fotbollsklubben AFC Eskilstuna har inte betalat in premierna till spelarnas tjänstepension. Nu ska Unionen träffa klubbens ledning för att reda ut vad som har hänt.

Nyligen avslöjades att AFC Eskilstuna har varit sen med sin skatteinbetalning flera gånger. Enligt Fotbollskanalen har aktiebolaget och föreningen nu en skuld på drygt 1,45 miljoner kronor, varav nära 600 000 kronor redan ligger hos Kronofogden.

Utöver detta har det också uppdagats att klubben inte har skött inbetalningarna till spelares avtalade tjänstepension. Hur många som berörs av detta, hur länge man har misskött betalningarna och hur stort belopp det handlar om är ännu oklart.

Enligt José Franco, AFC:s klubbchef och ekonomiansvarige, har klubben inga problem med att betala skulden och kommer också snart att betala in pensionspremierna.

– Allt kommer att regleras i november. Klubben är ung och det här handlar om oerfarenhet. Det har blivit fel i administrationen. Det är mycket nytt för oss, då blir det att man gör små misstag här och där, säger han till Fotbollskanalen.

Unionen ska snart ha ett möte med klubbens ledning för att reda ut vad som har hänt.

Om man omfattas av ett kollektivavtal på jobbet finns en garanti som gör att man hålls skadeslös om ens arbetsgivare inte betalar in till tjänstepensionen.

Saknas det kollektivavtal och man i stället har en avtalad individuell tjänstepension ska man i första hand be arbetsgivaren betala in premierna. Görs inte detta måste man stämma arbetsgivaren och kan i vissa fall få hjälp av Unionen.

Läs mer: När arbetsgivaren inte betalar in till din pension

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  Ohållbar situation på SVT

  Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

 • Läs även...

  Medlemmar i rättegång mot Unionen

  För sju år sedan gick Unionen med på en försämring av avtalet för SAS kabinpersonal. Det orsakade raseri bland många medlemmar och 186 av dem stämde Unionen. I går avslutades rättegången.

 • Läs även...

  Få egenföretagare vet att de kan teckna avtal

  Det är vanligare att pensionärer än de som är under 30 driver företag. En orsak är sannolikt bristen på trygga villkor. Men det finns ett ännu ganska okänt sätt att motverka det, genom att teckna kollektivavtal åt sig själv som egenföretagare.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.