Annons
 • Foto: Christine Olsson/TT

Berättade om graviditet – sades upp samma kväll

Publicerad 16 november 2017, kl 14:12

När en projektledare på ett IT-företag berättade att hon var gravid sades hon upp samma kväll. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 350 000 kronor för bland annat diskriminering.

I april i år hade Unionenmedlemmen ett utvecklingssamtal med sin chef. Han tyckte att hon var överkvalificerad för sin tjänst som marknads- och kundtjänstansvarig på bolaget och erbjöd henne i stället en tjänst som projektledare och marknadsföringsansvarig. Hon fick en löneförhöjning och chefen anställde tre nya personer, varav en var chefens son, som skulle ta över kvinnans arbetsuppgifter efter sommaren.

Läs mer: Gravid sades upp – Unionen stämmer klädföretag

Innan semesteruppehållet fick projektledaren ett mejl om att hon och chefen skulle ha ett möte efter sommaren för att strukturera upp arbetet i hennes nya tjänst eftersom det skulle bli mycket jobb till hösten. Hon fick även nya visitkort och bokades in på en kickoff som skulle gå av stapeln efter ledigheterna.

På en gemensam fika efter semestrarna berättade hon för sin chef och sina arbetskamrater att hon var gravid. Hon gratulerades av kollegorna men samma kväll fick hon ett mejl av sin chef där han talade om att hon blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Eftersom flera personer hade anställts under våren och bolaget enligt hennes chef gick utmärkt blev hon chockad. Det erbjöds heller ingen möjlighet att återgå till hennes gamla tjänst eftersom chefen skulle undanta sin son från turordningen och låta honom ta över projektledarens tjänst eftersom lönekostnaderna var lägre för honom.

Läs mer: Sades upp efter graviditetsbesked

Projektledaren kontaktade Unionen som nu stämmer bolaget på sammanlagt 350 000 kronor i diskrimineringsersättning och brott mot lagen om anställningsskydd, las.

Läs mer: Pappa fick inte bli chef

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Skulle ta över familjeföretag - blev uppsagd

  Sonen skulle ta över företaget vid årsskiftet. I stället sades anställningen upp efter ett bråk. Nu stämmer Unionen familjeföretaget på sammanlagt 400 000 kronor för bland annat utebliven uppsägningslön och semesterersättning.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Hade ADHD – blev uppsagd

  En arbetsgivare avbröt provanställningen för en systemutvecklare med ADHD. Unionen stämmer nu företaget för diskriminering och kräver 100 000 kronor i ersättning.

 • Läs även...

  Döv nekades jobb

  En tolkcentral valde att inte anställa en man som receptionist. Motiveringen var att mannen – till följd av sin dövhet – inte kunde använda taltelefon. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren för diskriminering.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.