Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Corona – det här gäller på jobbet

Unionen får många frågor om coronaviruset och vad som gäller på jobbet. Så här svarar förbundets experter på medlemmarnas vanligaste frågor.
Ola Rennstam Publicerad 5 mars 2020, kl 14:01
nito/Colourbox
Kan min arbetsgivare förbjuda mig att åka på en privat resa? Det är en av alla frågor som Unionen får om coronaviruset. nito/Colourbox

Kan min arbetsgivare säga att jag inte får komma till jobbet om jag varit utomlands?

Ja, det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet. Det betyder att din arbetsgivare kan säga att du inte får komma till jobbet. Men du ska inte sjukanmäla dig, i och med att du inte är sjuk och inte har försatts i karantän av en smittskyddsläkare är du arbetsför som vanligt.

Eftersom du är arbetsför och står till arbetsgivarens förfogande ska du ha lön under tiden de anser att du inte ska komma in till arbetet.

Var tydlig med att du står till förfogande för att jobba – om arbetsgivaren önskar det. Föreslå till exempel att du kan jobba hemifrån, om det är möjligt för dig i din tjänst och du har arbetsredskap för att göra det. Påtala att arbetsgivaren ska betala ut lön och eventuella förmåner precis som vanligt för tiden du är hemma. Det gäller även om du inte har möjlighet att jobba hemma. Det är viktigt att du finns tillgänglig och kan komma in och jobba så fort arbetsgivaren bedömer att det är ok att du kommer tillbaka.

Läs mer: Då har du rätt till smittbärarpenning
 

Jag känner oro för att komma till arbetsplatsen på grund av kollegor som rest. Kan jag kräva att jobba hemma?

Nej, det kan du inte kräva. Att avvika från arbetsplatsen olovligen kan ses som en arbetsvägran och du kan riskera allvarliga konsekvenser som uppsägning eller skadestånd.

För en dialog med din arbetsgivare om att du är orolig och om vilka lösningar som skulle kunna vara möjliga. Ett alternativ är jobba hemifrån, men inget som du kan kräva. Arbetsgivaren kan inom ramen för arbetsledningsrätten kräva att ditt arbete utförs på arbetsplatsen.

Prata gärna med ditt arbetsmiljöombud om din oro och hur ni tillsammans kan lösa situationen. Arbetsgivaren är, enligt arbetsmiljölagen, skyldig att vidta åtgärder för att förebygga ohälsa eller smitta på arbetsplatsen.

Läs mer: Stängd skola ger inte rätt till vab
 

Kan arbetsgivaren bestämma att jag inte får åka på en planerad privat resa?

Nej, arbetsgivaren bestämmer inte över vad man gör på sin fritid och kan inte kräva att man avbokar en resa. En arbetsgivare som förändrar semesterförläggningen riskerar att få betala skadestånd.

En lösning kan vara att man kommer överens med arbetsgivaren om att de kompenserar för den avbokade resan.
 

Kan jag säga nej till att åka på en tjänsteresa och kan arbetsgivaren beordra att jag åker?

Nej, så länge UD inte avråder från resor till det område du ska åka till har arbetsgivaren rätt att beordra dig att åka på tjänsteresa. Men om du är orolig för att åka på en tjänsteresa bör du ha en dialog med arbetsgivaren om din oro och försöka komma fram till en gemensam lösning.

Unionens råd är att skriva ett avtal med din arbetsgivare före avresan. Avtalet ska reglera din rätt till lön, om du blir satt i karantän antingen i Sverige eller på resmålet. Det är också viktigt att du och din arbetsgivare undersöker vilket försäkringsskydd som gäller.

Om du tillhör en riskgrupp kan bedömningen vara en annan. Du bör då kontakta din läkare innan du reser.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.