Annons
Annons

De fick kollektivavtal 2013 – vad ledde det till?

Publicerad 1 september 2014, kl 15:49

Varje år tecknas det hundratals kollektivavtal i Sverige. Hur blir det sedan? Vi frågade några av de som fick ett avtal på sin arbetsplats under 2013 - vad ledde det till?

Jan Mario Vangen, klubbordförande på telemarketingbolaget Makalös i Karlstad som fick avtal för ett och ett halvt år sedan. Läs mer om Makalös avtal här.
Vilka var fördelarna med det nya avtalet?

- Att vi tillsammans kan göra skillnad när det handlar om arbetsmiljö och löner. Det är bra för jämställdheten på företaget. När det kommer till kvinnors och mäns löner har vi fått mer att säga till om.

- Tryggheten för medlemmarna är viktig. De vet att de alltid kan vända sig till oss i styrelsen om något hänt, och de vet att företaget inte kan göra precis som det vill.

Kan du också nämna några nackdelar, som avtalet fört med sig?

- Det skulle väl vara att företagets inställning till kollektivavtalet inte är så bra. Om det är något som är dåligt skyller de det ofta på facket och avtalet. De säger det inte rakt ut, men de kan säga att ”vi fick inte den här kunden, de valde ett företag som inte har kollektivavtal”.

Lars Pettersson, arbetar på Värnhems trafikskola i Malmö, som haft kollektivavtal sedan december 2013, som Kollega har rapporterat om tidigare. 
Vilka var fördelarna med det nya avtalet?

- Att företaget gick med på att teckna kollektivavtal och att vi nu har rätt till tjänstepension.

- Vi har haft en löneutveckling som har varit väldigt ojämn och har sett fram emot att få en årlig löneförhöjning. Avtalet gör att vi har något som backar upp oss och något att luta oss mot.

Kan du också nämna några nackdelar, som avtalet fört med sig?

- Det känns fortfarande som att företaget är väldigt negativt till kollektivavtal och försöker krypa runt det.

- Vi har inte fått någon löneförhöjning i år eftersom de påstår att de inte har känt till att vi har rätt till det.

Richard Johnson, arbetsplatsombud på callcenterföretaget Provoice i Göteborg, som fick kollektivavtal förra hösten. Vilka var fördelarna med det nya avtalet?

– Det är att vi har en garantilön, förut hade vi bara timlön så det är en förbättring.
– Det är mer ordning och reda på grejerna än tidigare och jag upplever inget knorr från arbetsgivaren kring avtalet utan det funkar bra.

Kan du också nämna några nackdelar, som avtalet fört med sig?

– Nackdelen är som sagt att vi har garantilön och inte månadslön. Det innebär att det krävs att man är där varje timma annars får man inte sin garantilön, men det är så avtalet är skrivet. Vi har en väldigt hög personalomsättning, det är ju mycket ungdomar som jobba här.

Tidigare artiklar om Provoice:
Vi vill uppfattas som mer seriösa
Öppnar säljaravtal

 

Kollega
[email protected]

 

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.