Annons
Annons
 • Unionen fångade många av hockeyspelarnas önskningar i det nya avtalet. Tydligare regler kring utlåning till andra föreningar är ett exempel. Foto: Erland Segerstedt/TT

Hockeyspelare har fått nytt avtal

Publicerad 6 februari 2020, kl 16:16

Unionen har tecknat ett nytt avtal för hockeyspelare i SHL och Allsvenskan. Det innebär bland annat att utövarna får större inflytande över hur deras namn och bild får användas och att lägastalönerna höjs för nya spelare.

En återkommande fråga för hockeyspelarna har varit hur deras namn och bild används i olika sammanhang. Med det nya avtalet kan spelare neka till marknadsföringsuppdrag hos arbetsgivaren om varumärket står i strid med spelarens livsåskådning.

– Skriver du på ett kontrakt för en klubb har det tidigare varit fritt fram för dem att använda ditt namn och din bild hur de ville. De har inte behövt fråga, du fick ingen ersättning och du kunde inte säga nej. Tittar man på de största sponsorerna inom ligan så är det alkohol och spelbolag. Om du har en anhörig som är spelberoende  känns det inte så kul att vara ansiktet utåt för spelande, nu har vi gjort en skrivning där spelaren kan säga nej, säger Lukas Ringqvist, central ombudsman med ansvar över idrotten.

Läs mer: Stora löneskillnader i hockeyn

Det nya avtalet är ett tillsvidareavtal med en bilaga för dem som spelar som rookies, alltså nya spelare. I den finns minimilöner och bonusmöjligheter beroende på segrar, poäng och representation i landslaget. Bilagan har stått still i några år, men nu har parterna kommit överrens om att minimilönerna ska höjas med 1 500 kronor i månaden varje år.

– En annan viktig del är att vi tidigare har haft spelare som varit med i en klubb, men inte kommit upp i de minuter som behövs för att få någon ersättning. Med det nya avtalet har vi fått igenom en modest ersättning även för de spelare som får lite speltid.

Läs mer: Fackliga framgångar för idrotten

En av de viktigaste frågorna för hockeyspelare rör utlåning till andra föreningar. Om du har ett kontrakt, men inte platsar, hävdar arbetsgivaren att du har en anställningsskyldighet inom föreningen. Det skulle i såfall kunna innebära att du får packa väskan och flytta dit klubben tycker att du ska spela.

– Nu har vi fått ett tydliggörande vad gäller utlåning. Kommer man överrens är det inga konstigheter men säger spelaren att han inte har möjlighet att flytta mellan två orter så ska man ha möjlighet att säga nej.

Parterrna har även kommit överrens om att ha en central samverkansgrupp där man exempelvis kommer att diskutera kommande säsong, utveckling av klubbens verksamhet, utvärdera spelarnas säkerhet och nya regeltolkningar inom sporten.

Vid upprepade skador har många spelare utförsäkrats, därför har parterna också kommit överrens om att tillsätta en arbetsgrupp för att se över om möjligheten att utöka antalet dagar med sjuklön, och om det finns möjlighet för spelarna att få någon ersättning vid en utförsäkring.

Proffsligorna

Svenska hockeyligan, officiellt SHL (tidigare Elitserien i ishockey), är den högsta nivån i ishockeyns seriespel för herrar i Sverige. Serien består sedan 2015 av fjorton lag.

Hockeyallsvenskan är den näst högsta nivån för seriespel, efter SHL. Även här är det 14 lag som gör upp om guldet.

 

 

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-02-27.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen kritiskt till ingångsavdrag

  Sänk arbetsgivaravgiften för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, föreslår regeringen. En dålig idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Civilsamhällets viktigaste avtalskrav

  Reglera arbetstiden så att de anställda hinner återhämta sig. Och öka kompetensen om att axla ett arbetsgivaransvar hos styrelsen. Det är några av de viktigaste frågorna för organisationer och föreningar inför årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Missnöjda medlemmar fick pengar av Unionen

  Förra året betalade Unionen ut 162 761 kronor till medlemmar som ansåg sig blivit felaktigt behandlade av förbundet. En minskning med 88 procent jämfört med för fem år sedan.

 • Läs även...

  Förlaget: Tecknaren ställde orimliga krav

  Enligt Anneli Tisell, grundaren till Babblarna, ville förlaget aldrig att tvisten skulle gå till AD. Men illustratören valde att ställa orimliga krav och att sabotera för förlaget, anser hon.

 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.