Annons
Annons
 • Unionen fångade många av hockeyspelarnas önskningar i det nya avtalet. Tydligare regler kring utlåning till andra föreningar är ett exempel. Foto: Erland Segerstedt/TT

Hockeyspelare har fått nytt avtal

Publicerad 6 februari 2020, kl 16:16

Unionen har tecknat ett nytt avtal för hockeyspelare i SHL och Allsvenskan. Det innebär bland annat att utövarna får större inflytande över hur deras namn och bild får användas och att lägastalönerna höjs för nya spelare.

En återkommande fråga för hockeyspelarna har varit hur deras namn och bild används i olika sammanhang. Med det nya avtalet kan spelare neka till marknadsföringsuppdrag hos arbetsgivaren om varumärket står i strid med spelarens livsåskådning.

– Skriver du på ett kontrakt för en klubb har det tidigare varit fritt fram för dem att använda ditt namn och din bild hur de ville. De har inte behövt fråga, du fick ingen ersättning och du kunde inte säga nej. Tittar man på de största sponsorerna inom ligan så är det alkohol och spelbolag. Om du har en anhörig som är spelberoende  känns det inte så kul att vara ansiktet utåt för spelande, nu har vi gjort en skrivning där spelaren kan säga nej, säger Lukas Ringqvist, central ombudsman med ansvar över idrotten.

Läs mer: Stora löneskillnader i hockeyn

Det nya avtalet är ett tillsvidareavtal med en bilaga för dem som spelar som rookies, alltså nya spelare. I den finns minimilöner och bonusmöjligheter beroende på segrar, poäng och representation i landslaget. Bilagan har stått still i några år, men nu har parterna kommit överrens om att minimilönerna ska höjas med 1 500 kronor i månaden varje år.

– En annan viktig del är att vi tidigare har haft spelare som varit med i en klubb, men inte kommit upp i de minuter som behövs för att få någon ersättning. Med det nya avtalet har vi fått igenom en modest ersättning även för de spelare som får lite speltid.

Läs mer: Fackliga framgångar för idrotten

En av de viktigaste frågorna för hockeyspelare rör utlåning till andra föreningar. Om du har ett kontrakt, men inte platsar, hävdar arbetsgivaren att du har en anställningsskyldighet inom föreningen. Det skulle i såfall kunna innebära att du får packa väskan och flytta dit klubben tycker att du ska spela.

– Nu har vi fått ett tydliggörande vad gäller utlåning. Kommer man överrens är det inga konstigheter men säger spelaren att han inte har möjlighet att flytta mellan två orter så ska man ha möjlighet att säga nej.

Parterrna har även kommit överrens om att ha en central samverkansgrupp där man exempelvis kommer att diskutera kommande säsong, utveckling av klubbens verksamhet, utvärdera spelarnas säkerhet och nya regeltolkningar inom sporten.

Vid upprepade skador har många spelare utförsäkrats, därför har parterna också kommit överrens om att tillsätta en arbetsgrupp för att se över om möjligheten att utöka antalet dagar med sjuklön, och om det finns möjlighet för spelarna att få någon ersättning vid en utförsäkring.

Proffsligorna

Svenska hockeyligan, officiellt SHL (tidigare Elitserien i ishockey), är den högsta nivån i ishockeyns seriespel för herrar i Sverige. Serien består sedan 2015 av fjorton lag.

Hockeyallsvenskan är den näst högsta nivån för seriespel, efter SHL. Även här är det 14 lag som gör upp om guldet.

 

 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Äldre får rätt att plugga längre

  Senast 2022 ska även äldre, upp till 60 år, kunna plugga med studiemedel enligt regeringens förslag i höstbudgeten. Bra, men inte nog, anser Unionen som också vill se ett höjt bidrag.

 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Förlaget: Tecknaren ställde orimliga krav

  Enligt Anneli Tisell, grundaren till Babblarna, ville förlaget aldrig att tvisten skulle gå till AD. Men illustratören valde att ställa orimliga krav och att sabotera för förlaget, anser hon.

 • Läs även...

  Hockeydamerna får kollektivavtal

  Alla spelare i högsta ligan kommer från och med oktober att kunna få ersättning om de skadar sig på isen. Damhockeyn har fått ett historiskt kollektivavtal på plats.

 • Läs även...

  Ishockeyförbundet ska ha diskriminerat

  Svenska ishockeyförbundet har inte gjort någon lönekartläggning på flera år. Det kan ha lett till lönediskriminering, enligt Unionen. Nu lovar förbundet bättring.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.