• Foto: TT

Miljoner till medlemmar i rättshjälp

Publicerad 12 juni 2014, kl 10:59

Fackens, och dess medlemmars, egen advokatbyrå LO-TCO Rättsskydd fick förra året in färre fall än året före. De arbetsrättsliga ärenden ökade medan fall som rör sjukförsäkring och a-kassa fortsätter att minska. Flest ärenden på tjänstemannasidan drevs för Unionens medlemmars räkning.

Flest fall, och de största summorna i ersättningar, har föga förvånande de största förbunden inom respektive paraplyorganisation: Kommunal (LO), Sveriges Ingenjörer (Saco) och Unionen (TCO). Det visar LO-TCO Rättsskydds årsredovisning för 2013.

Siffrorna säger dock inget om helhetsbilden för ett förbund. Unionen anlitar till exempel enbart LO-TCO Rättsskydd vid arbetstoppar eftersom man har flera egna jurister på förbundet, både inom arbets- och försäkringsrätt.

Från Unionen kom ändå 89 nya fall in till LO-TCO Rättsskydd under förra året. 167 avslutades. Och 117 var fortfarande pågående när året hade löpt ut. Totalt betalades drygt 36 miljoner kronor ut till medlemmar i Unionen. Det är främst fall med arbetsskador, där Försäkringskassan inte godkänt en skada, som ger högre summor än till exempel arbetsrättsliga ärenden om uppsägningar eller brott mot kollektivavtalet. Enligt Unionens egen statistik betalades cirka tio miljoner kronor ut under förra året i fall där förbundets egna jurister drivit arbetsskadeärenden.

Totals sett fick den fackliga advokatbyrån in 1 045 nya fall under året. Något färre än förra året. Och det är de arbetsrättsliga fallen som ökar, medan ärenden som rör socialförsäkringar och a-kassan fortsätter att minska. Totat betalades närmare 323,5 miljoner kronor ut i ersättningar till de olika förbunden och dess medlemmar.

 

LO-TCO Rättsskydd

LO-TCO Rättsskydd ägs av LO (90 procent) och TCO (10 procent). Som medlem i ett av förbunden ingår rättshjälp från närmare 40 specialiserade jurister.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Sades upp utan förklaring

  ”Bara så du vet är du uppsagd från i morgon”. Det beskedet gav företaget utan förklaring om varför och vägrade sedan komma till förhandling med Unionen.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.