Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Miljoner till medlemmar i rättshjälp

Fackens, och dess medlemmars, egen advokatbyrå LO-TCO Rättsskydd fick förra året in färre fall än året före. De arbetsrättsliga ärenden ökade medan fall som rör sjukförsäkring och a-kassa fortsätter att minska. Flest ärenden på tjänstemannasidan drevs för Unionens medlemmars räkning.
Sandra Lund Publicerad 12 juni 2014, kl 10:59
TT
TT

Flest fall, och de största summorna i ersättningar, har föga förvånande de största förbunden inom respektive paraplyorganisation: Kommunal (LO), Sveriges Ingenjörer (Saco) och Unionen (TCO). Det visar LO-TCO Rättsskydds årsredovisning för 2013.

Siffrorna säger dock inget om helhetsbilden för ett förbund. Unionen anlitar till exempel enbart LO-TCO Rättsskydd vid arbetstoppar eftersom man har flera egna jurister på förbundet, både inom arbets- och försäkringsrätt.

Från Unionen kom ändå 89 nya fall in till LO-TCO Rättsskydd under förra året. 167 avslutades. Och 117 var fortfarande pågående när året hade löpt ut. Totalt betalades drygt 36 miljoner kronor ut till medlemmar i Unionen. Det är främst fall med arbetsskador, där Försäkringskassan inte godkänt en skada, som ger högre summor än till exempel arbetsrättsliga ärenden om uppsägningar eller brott mot kollektivavtalet. Enligt Unionens egen statistik betalades cirka tio miljoner kronor ut under förra året i fall där förbundets egna jurister drivit arbetsskadeärenden.

Totals sett fick den fackliga advokatbyrån in 1 045 nya fall under året. Något färre än förra året. Och det är de arbetsrättsliga fallen som ökar, medan ärenden som rör socialförsäkringar och a-kassan fortsätter att minska. Totat betalades närmare 323,5 miljoner kronor ut i ersättningar till de olika förbunden och dess medlemmar.

 

LO-TCO Rättsskydd

LO-TCO Rättsskydd ägs av LO (90 procent) och TCO (10 procent). Som medlem i ett av förbunden ingår rättshjälp från närmare 40 specialiserade jurister.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.