• Foto: Aleksei Andreev/Colourbox.com, Janerik Henriksson/TT

Oklart vad som gäller för bjudresor

Publicerad 27 november 2017, kl 15:55

Flera förtroendevalda i Unionen känner inte till någon policy som förbjuder gåvor. Policyn om alkohol är solklar men för bjudresor råder en gråzon. Det visar Kollegas rundringning till Unionens regioner.

Som Kollega tidigare skrivit avslöjade Aftonbladet i helgen att fackligt förtroendevalda, från bland annat Unionen, ska ha låtit sig bjudas på en kryssning med Viking Line. En uppgift som förbundet tar allvarligt på enligt kanslichef Hanna Brandt Gonzalez.

– Vi har ett tydligt regelverk, en policy som är beslutad av förbundsstyrelsen, där det bland annat står att man inte får ha personliga intressen som kan påverka vilken vara man köper. Det står också att resor och logi ska betalas av Unionen när man är ute i förbundets namn, allt för att undvika att ta emot gåvor och tjänster som kan påverka inköpsbeslut, sa Hanna Brandt Gonzalez till Kollega i lördags.

Läs mer: Unionen om bjudresa: "Vi ser allvarligt på det här"

Per Winbladh är ordförande för Unionens regionstyrelse i Bergslagen. Han säger att han inte har fått något erbjudande om billiga resor från Viking Line eller andra rederier. Om han hade fått det skulle han ha tackat nej.

– I det här fallet hade det inte funnits några tveksamheter. Men ibland kan det vara en gråzon. Det är bättre att tacka nej till alla erbjudanden som känns tveksamma, speciellt nu när fackligt förtroendevalda, efter det som hänt tidigare i år, är under ”lupp”. Får man ett erbjudande för 250 kronor som skulle ha kostat mer om man hade bokat själv kan man hamna i gränslandet till en muta. Då är det bättre att skippa det.

– Man kan tänka så här: Kan jag stå för det om det hamnar i tidningen eller om någon ifrågasätter? Om svaret är nej så tackar man nej.

Unionen har en policy som bland annat reglerar hur man ska agera vid resor som betalas av ett annat företag. Känner du till den?
– Nej. Men jag kan tänka mig att det finns en sådan policy och hade jag fått ett erbjudande om en gratisresa hade jag behövt ta reda på vad som gäller.

Inte heller Annica Näslund, ordförande för Unionens regionstyrelse i Mellannorrland, har hört talas om några bjudresor genom Viking Line eller någon annan arrangör.

– När det gäller policyregler för alkohol så är de självklara i dag inom Unionen. De är välförankrade och etablerade. Men just bjudresor och när man riskerar att bli mutad så känns de inte alls lika klart. Jag har varit förtroendevald väldigt länge men den policyn är inget som jag instinktivt känner att jag läst. Det finns tveksamheter där.

En som däremot erbjudits kryssningar med Viking Line är Stefan Wiborgh, ordförande i Unionen Gävleborgs styrelse.

– Viking Line skickade ut erbjudanden hela tiden, tills jag bad dem upphöra, eftersom jag anser att båtresor inte lämpar sig för våra aktiviteter, säger Stefan Wiborgh.

Patrik Sundell regionstyrelsens ordförande i Dalarna säger att klubben på arbetsplatsen vid två tillfällen rest med Viking Line och då fått rabatt genom Unionens upphandling. Men ngåon bjudresa har han aldrig hört talas om.

– Jag är faktiskt väldigt förvånad över den här uppgiften. Dessutom förstår jag inte varför Viking Line skulle bjuda oss förtroendevalda på något eftersom det ändå alltid är förbundets anställda som ordnar med och betalar för sådana resor.

– Två gånger har vi förtroendevalda i klubben på jobbet rest med Viking Line och har då fått en liten rabatt tack vare de villkor som Unionen förhandlat sig till vid en upphandling. Men i övrigt har klubben betalat allting själv.

Har ni i regionstyrelsen tagit del av Unionens policy?
– Jag ska inte säga att vi uttalat har gjort det och vi har nog inte heller känt något behov av det, eftersom det är Unionens anställda som bokar alla konferensresor.
 

Unionen: "Vi ska få ut budskapet"

Unionens förbundssekreterare Leif Nicklagård medger att förbundet behöver se till att förtroendevalda vet vad som gäller.

Hur arbetar ni med att säkerställa att Unionens förtroendevalda följer förbundets policys?
– Vi jobbar med de kanaler vi har, till exempel tidningen Hetluft där vi kan delge de förtroendevalda de policys vi har. Och naturligtvis på vissa av våra utbildningar där en hel del av detta gås igenom, säger Unionens förbundssekreterare Leif Nicklagård.

Många förtroendevalda i regionstyrelserna som vi pratat med uppger att de inte känner till vad som gäller. Hur ser ni på det?
– Det märkte vi också efter att frågan kom upp nu under helgen. Nu funderar vi på hur vi ska paketera det så att vi får ut budskapet på bästa sätt, för det är helt uppenbart att det inte har spridits på ett bra sätt. Men vi måste vara smarta och kan inte bara skicka ut policys, vi vill förstås att folk verkligen läser dem.

Har ni fått någon klarhet i vem som deltog i resan på Viking Line?
– Vi har inte fått några indikationer på att någon från Unionen varit med vid det tillfället, jag kan inte tänka mig att det var någon anställd. Har det varit någon så skulle det möjligtvis kunnat ha varit någon från en klubb. Det är klubbarna som i högre utsträckning kan råka ut för den typen av inbjudningar eftersom de styr sina egna verksamheter. Regionstyrelserna upphandlar däremot inte den typen av aktiviteter utan det gör regionkontoren.

Läs mer: Arbetsgivarens ansvar att anställda vet vad som gäller

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

  I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

 • Läs även...

  Svenska modellen hotad av medlemstapp

  Om tio år kommer bara 63 procent av löntagarna att vara med i ett fackförbund. Den prognosen gör Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet. Men det finns tecken på att medlemsraset stoppats.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.