Annons
 • Missnöjet gror på Sveriges Television. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Otryggt för frilansare och vikarier på SVT

Publicerad 13 mars 2019, kl 12:40

Kritiken om att SVT tillämpar rovdrift på frilansare och visstidsanställda är högst befogad. Det menar Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT.
– Det hör till vardagen, personalpolitiken när det gäller visstidsanställda ser ut på det här viset.

Två programledare, Daniel Sjölin och Lina Thomsgård, har i olika sammanhang vittnat om att de tvingats välja mellan att behålla sina jobb på Sveriges television, SVT,  eller vara föräldralediga. SVT har i Svenska Dagbladet kontrat med att säga att ingen blivit sparkad på grund av graviditet.

Unionenklubbens ordförande Gun Karlsson, menar dock att kritiken från programledarna helt klart är befogad.

– Det gäller inte bara programledare. Det är en otrygg tillvaro för alla visstidsanställda på företaget. Företaget har som strategi att se till att visstidsanställda inte kan utnyttja sin företrädesrätt enligt lagen om anställningsskydd, säger hon.

Läs även: Jag kände mig utnyttjad

Gun Karlsson menar också att mycket av problemen består i att chefer såväl som projektledare är okunniga i arbetsrätt och vilka regler som finns i SVT:s kollektivavtal.  Just nu pågår exempelvis en förhandling med arbetsgivaren kring felaktiga kontrakt för programanställda som inte stämmer enligt lag och avtal.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa medlemmarna, men det är inte lätt att förändra personalpolitiken på SVT – det här har ju fortgått under många, många år. Vi försöker påtala att det inte är bra för företagets varumärke att ha den här personalpolitiken, säger Gun Karlsson.

– Jag är också upprörd över att SVT:s HR-chef Sabina Rasiwala går ut och säger att de fast anställda på SVT stannar långt upp i åldrarna. Det känns som åldersdiskriminering och att de inte är lika mycket värda.

Läs även: Ohållbar situation på SVT Nyheter

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sexuellt trakasserad fick sparken

  En anställd på Systembolaget som utsatts för sexuella trakasserier av en kollega avskedades. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren, kräver skadestånd och att avskedandet ogiltigförklaras.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Hade ADHD – blev uppsagd

  En arbetsgivare avbröt provanställningen för en systemutvecklare med ADHD. Unionen stämmer nu företaget för diskriminering och kräver 100 000 kronor i ersättning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.