Annons
Annons
 • Missnöjet gror på Sveriges Television. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Otryggt för frilansare och vikarier på SVT

Publicerad 13 mars 2019, kl 12:40

Kritiken om att SVT tillämpar rovdrift på frilansare och visstidsanställda är högst befogad. Det menar Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT.
– Det hör till vardagen, personalpolitiken när det gäller visstidsanställda ser ut på det här viset.

Två programledare, Daniel Sjölin och Lina Thomsgård, har i olika sammanhang vittnat om att de tvingats välja mellan att behålla sina jobb på Sveriges television, SVT,  eller vara föräldralediga. SVT har i Svenska Dagbladet kontrat med att säga att ingen blivit sparkad på grund av graviditet.

Unionenklubbens ordförande Gun Karlsson, menar dock att kritiken från programledarna helt klart är befogad.

– Det gäller inte bara programledare. Det är en otrygg tillvaro för alla visstidsanställda på företaget. Företaget har som strategi att se till att visstidsanställda inte kan utnyttja sin företrädesrätt enligt lagen om anställningsskydd, säger hon.

Läs även: Jag kände mig utnyttjad

Gun Karlsson menar också att mycket av problemen består i att chefer såväl som projektledare är okunniga i arbetsrätt och vilka regler som finns i SVT:s kollektivavtal.  Just nu pågår exempelvis en förhandling med arbetsgivaren kring felaktiga kontrakt för programanställda som inte stämmer enligt lag och avtal.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa medlemmarna, men det är inte lätt att förändra personalpolitiken på SVT – det här har ju fortgått under många, många år. Vi försöker påtala att det inte är bra för företagets varumärke att ha den här personalpolitiken, säger Gun Karlsson.

– Jag är också upprörd över att SVT:s HR-chef Sabina Rasiwala går ut och säger att de fast anställda på SVT stannar långt upp i åldrarna. Det känns som åldersdiskriminering och att de inte är lika mycket värda.

Läs även: Ohållbar situation på SVT Nyheter

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Var föräldraledig - blev av med jobbet

  När kvinnan kom tillbaka till jobbet efter sin barnledighet hade hon inga arbetsuppgifter kvar. Nu stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen.

 • Läs även...

  Inget brott att neka döv anställning

  Tolkcentralen gjorde sig inte skyldig till diskriminering när de nekade Laith Fathulla jobbet som receptionist på grund av att han är döv. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom som chockerar Laith Fathulla.

 • Läs även...

  Forskare ska studera hot på hotell

  Anställda inom hotell- och restaurangbranschen utsätts för såväl sexuella och rasistiska trakasserier som hot om våld. För att få en bild av problemet har forskare vid Mittuniversitetet nu inlett en studie.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.