Annons
 • Foto: Colourbox (montage: Magdalena Taubert).

Partierna om: Framtidens arbetsliv

Publicerad 6 september 2018, kl 08:08

Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

Vår fråga: 

Framtidens arbetsliv. Hur skapa fler och bättre jobb när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen /automatiseringen?

Läs också:

Partierna om: Den svenska partsmodellen

Partierna om: Den psykosociala arbetsmiljön

Partierna om: Kompetensutveckling

 

Partierna svarar:

Se till att skapa nya jobb. Omställningen till ett globalt hållbart samhälle kan generera många nya jobb, inom både tjänstesektorn och industrin. De kommer att uppstå när vi går mot en mer cirkulär ekonomi där resurser återanvänds och återvinns i   stället för att slängas.

Anställda måste kompetensutvecklas då digitaliseringen förändrar nästan alla jobb. Nya möjligheter till
utbildning i stället för lägre löner och ”enkla jobb”.


Försöksverksamhet med arbetstidsförkortning. Vi föreslår ett statsfinansierat projekt med en arbetsplats i varje kommun och landsting. Därtill är starka parter och en omfattande offentlig utbildnings- och investeringspolitik avgörande.


Systemen måste utvecklas för att passa den nya ekonomin, i stället för att man försöker få nya typer av företag att passa in i gamla system. Skapa en ny företagsform, ingångsföretag, som innebär mindre regelkrångel för att fler ska våga starta företag.


Människor måste ges möjlighet att ställa om, till exempel genom vårt förslag om höjd gräns för studiemedel. 

Utveckla en mer samlad politik för att tillvarata de möjligheter som automatisering och AI skapar, samtidigt som de som påverkas negativt får bättre chanser. Det måste bli enklare att vidareutbilda sig och byta yrkesbana för att kunna hantera de nya jobb som uppstår och de äldre jobb som försvinner.

Bygg ut yrkesvuxplatserna för att fler ska kunna utbilda sig och skola om sig i vuxen ålder.


Se till att studenter och arbetssökande utbildar sig till de arbeten som finns. Gör det billigare att anställa och förbättra småföretagarnas villkor, till exempel med slopat sjuklöneansvar. Stoppa flykten av industrijobb utomlands.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Tusentals kan bli utan pensionsavtal

  Nyligen sa arbetsgivarna upp ett pensionsavtal som gäller Unionenmedlemmar på kooperativa företag och inom den ideella sektorn. Ett förhastat beslut, anser facket enligt vilket ett nytt avtal inte skulle ge medlemmarna några fördelar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.