Annons
 • Foto: Colourbox (montage: Magdalena Taubert).

Partierna om: Framtidens arbetsliv

Publicerad 6 september 2018, kl 08:08

Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

Vår fråga: 

Framtidens arbetsliv. Hur skapa fler och bättre jobb när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen /automatiseringen?

Läs också:

Partierna om: Den svenska partsmodellen

Partierna om: Den psykosociala arbetsmiljön

Partierna om: Kompetensutveckling

 

Partierna svarar:

Se till att skapa nya jobb. Omställningen till ett globalt hållbart samhälle kan generera många nya jobb, inom både tjänstesektorn och industrin. De kommer att uppstå när vi går mot en mer cirkulär ekonomi där resurser återanvänds och återvinns i   stället för att slängas.

Anställda måste kompetensutvecklas då digitaliseringen förändrar nästan alla jobb. Nya möjligheter till
utbildning i stället för lägre löner och ”enkla jobb”.


Försöksverksamhet med arbetstidsförkortning. Vi föreslår ett statsfinansierat projekt med en arbetsplats i varje kommun och landsting. Därtill är starka parter och en omfattande offentlig utbildnings- och investeringspolitik avgörande.


Systemen måste utvecklas för att passa den nya ekonomin, i stället för att man försöker få nya typer av företag att passa in i gamla system. Skapa en ny företagsform, ingångsföretag, som innebär mindre regelkrångel för att fler ska våga starta företag.


Människor måste ges möjlighet att ställa om, till exempel genom vårt förslag om höjd gräns för studiemedel. 

Utveckla en mer samlad politik för att tillvarata de möjligheter som automatisering och AI skapar, samtidigt som de som påverkas negativt får bättre chanser. Det måste bli enklare att vidareutbilda sig och byta yrkesbana för att kunna hantera de nya jobb som uppstår och de äldre jobb som försvinner.

Bygg ut yrkesvuxplatserna för att fler ska kunna utbilda sig och skola om sig i vuxen ålder.


Se till att studenter och arbetssökande utbildar sig till de arbeten som finns. Gör det billigare att anställa och förbättra småföretagarnas villkor, till exempel med slopat sjuklöneansvar. Stoppa flykten av industrijobb utomlands.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Unionen med i regeringens digitaliseringsråd

  Martin Linder, Unionens ordförande, har utsetts till ledamot i regeringens nya digitaliseringsråd. Att försöka se till att alla anställda får en bra möjlighet till den omställning som digitaliseringen kommer att kräva står högt på hans agenda.

 • Läs även...

  Kiruna kan bli utan statliga jobb

  Kiruna drabbas hårt när Radiotjänst läggs ner. Därför lovade regeringen 120 statliga jobb till kommunen. Men nu är det oklart vad som händer med jobben.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Bör robotar beskattas?

  Om robotarna tar våra jobb måste välfärden finansieras på annat sätt. Frågan är bara hur.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.