Annons
Annons
 • Foto: Colourbox (montage: Magdalena Taubert).

Partierna om: Framtidens arbetsliv

Publicerad 6 september 2018, kl 08:08

Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

Vår fråga: 

Framtidens arbetsliv. Hur skapa fler och bättre jobb när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen /automatiseringen?

Läs också:

Partierna om: Den svenska partsmodellen

Partierna om: Den psykosociala arbetsmiljön

Partierna om: Kompetensutveckling

 

Partierna svarar:

Se till att skapa nya jobb. Omställningen till ett globalt hållbart samhälle kan generera många nya jobb, inom både tjänstesektorn och industrin. De kommer att uppstå när vi går mot en mer cirkulär ekonomi där resurser återanvänds och återvinns i   stället för att slängas.

Anställda måste kompetensutvecklas då digitaliseringen förändrar nästan alla jobb. Nya möjligheter till
utbildning i stället för lägre löner och ”enkla jobb”.


Försöksverksamhet med arbetstidsförkortning. Vi föreslår ett statsfinansierat projekt med en arbetsplats i varje kommun och landsting. Därtill är starka parter och en omfattande offentlig utbildnings- och investeringspolitik avgörande.


Systemen måste utvecklas för att passa den nya ekonomin, i stället för att man försöker få nya typer av företag att passa in i gamla system. Skapa en ny företagsform, ingångsföretag, som innebär mindre regelkrångel för att fler ska våga starta företag.


Människor måste ges möjlighet att ställa om, till exempel genom vårt förslag om höjd gräns för studiemedel. 

Utveckla en mer samlad politik för att tillvarata de möjligheter som automatisering och AI skapar, samtidigt som de som påverkas negativt får bättre chanser. Det måste bli enklare att vidareutbilda sig och byta yrkesbana för att kunna hantera de nya jobb som uppstår och de äldre jobb som försvinner.

Bygg ut yrkesvuxplatserna för att fler ska kunna utbilda sig och skola om sig i vuxen ålder.


Se till att studenter och arbetssökande utbildar sig till de arbeten som finns. Gör det billigare att anställa och förbättra småföretagarnas villkor, till exempel med slopat sjuklöneansvar. Stoppa flykten av industrijobb utomlands.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  ”Arbetsgivarna dissar utländsk erfarenhet”

  Många som har svårt att komma in i arbetslivet har precis den kompetens som företagen efterfrågar. Facket och arbetsgivarorganisationerna anger flera skäl till vad det beror på.

 • Läs även...

  Sociala företag som ser utanförskapets resurser

  Många branscher skriker efter personal. Samtidigt finns den kompetens som efterfrågas ofta hos personer som har svårt att få jobb. Men vissa sociala företag ser potentialen hos dem som ratas av andra.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.