Annons
Annons
 • De flesta som går i pension anpassar sig bra till ett liv efter arbetet. Foto: Pressmaster/Colourbox

Pensionärer nöjda med livet efter jobbet

Publicerad 16 oktober 2019, kl 14:37

Att gå i pension leder inte till någon kris för flertalet. Det är bara cirka tio procent av alla nyblivna pensionärer som har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

I studien, som gick ut på att ta reda på hur individer känner före och efter att de lämnat sitt arbetsliv bakom sig och för vilka personer pensioneringen kan vara ett hot mot den psykiska hälsan, hittades två riskgrupper.

I ena gruppen fanns de som hade svårt att få pensionen att räcka till – de var mindre tillfreds med livet efter jobbet, och forskaren och psykologen Isabelle Hansson, som ligger bakom studien, menar att den här gruppen skulle behöva ha en gradvis övergång med möjlighet att kunna fortsätta jobba deltid för att dryga ut pensionen.

Läs mer: Snart har du rätt att jobba längre

– Det är dock viktigt att komma ihåg att alla inte har samma förutsättningar att bestämma över sin pensionering. Möjligheten till fortsatt arbete kan begränsas av såväl hälsa och familjeomständigheter som attityder och regler på arbetsplatsen. Pensioneringen riskerar därmed att öka de sociala klyftorna i samhället, säger Isabelle Hansson i ett pressmeddelande.

I den andra riskgruppen fanns personer som är känslomässigt instabila till sin natur. Dessa upplevde bland annat att de fått lägre självkänsla, sämre sociala relationer och sämre hälsa, både fysisk och kognitiv, när de lämnat arbetslivet bakom sig.

Men förutom dessa grupper klarar resten galant att anpassa sig till livet efter jobbet och vittnar om att de är mer tillfredsställda med livet de första åren som pensionärer.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

  Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa skyddet mot coronasmitta.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.