Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Snart har du rätt att jobba längre

Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.
Lina Björk Publicerad 16 oktober 2019, kl 11:15
Henrik Montgomery/TT
Det nya förslaget ger dig rätt att behålla din anställning tills du är 68 år. Henrik Montgomery/TT

Vi lever längre och är friskare, alltså bör vi också orka jobba längre upp i åldrarna. Pensionsutredningen har varit en långdragen i historia, men i dag, onsdag, ska förslagen klubbas igenom av riksdagen. Det man främst ska ta ställning till är när människor ska ha rätt att ta ut sin allmänna pension och hur längre du har rätt att ha kvar din anställning.

Läs mer: Pensionärer nöjda med livet efter jobbet

Enligt förslagen ska den allmänna pensionen höjas från 61 till 62 år och samtidigt ska åldersgränsen för den så kallade las-åldern, hur länge du ha rätt till din anställning, höjas från 67 till 68 år. Förändringarna ska ske successivt och vara genomförda först 2026.

Utredningens förslag har stött på patrull, främst från LO-sidan som pekat på att särskilt kvinnor i arbetaryrken inte alls har samma livslängd, och dessutom fysiskt kommer att få det svårt att arbeta högre upp i åldern. Från Unionens sida har man varit positiva till att se över pensionssystemet, men menar att en höjning av pensionsåldern då måste gå hand i hand med satsningar på en förbättrad arbetsmiljö, då tjänstemän pressas hårt av stress och krav på ökad tillgänglighet. Även regelverken kring arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen måste fräschas upp vid en ändring av pensionsåldern.

Läs också: Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

Dessutom ser Unionen gärna att ett förslag om kompetensutveckling finns med i beslutet. Förväntas du arbeta längre kommer kraven på att kunna byta jobb och arbetsuppgifter öka.

Läs ockå: Höjd pensionsålder - men avtalen släpar efter

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.