Annons
 • Följ de här tipsen för att brygga en riktigt god kopp kaffe. Foto: amfroey/Colourbox.com

Så får du det godaste kaffet

Publicerad 6 oktober 2017, kl 10:47

I Sverige dricker vi näst mest kaffe i världen och den brunsvarta drycken är ett måste för många på jobbet. Men även om du köper kvalitetskaffe måste du behandla det rätt för att få ut det bästa. Här är några råd för ett riktigt gott kaffe:

Gör ren bryggaren med jämna mellanrum
Om du brygger ditt kaffe kan kalk, fett från kaffet och eventuella mjölkrester bli kvar i maskinen. Det försämrar smaken och i värsta fall kan bakterier bildas. Det kan också påverka maskinens prestanda.

Läs mer: Kaffesug försämrar minnet
 

Förvara kaffet så syrefritt som möjligt
Syre är kaffes värsta fiende. Så snart man har öppnat ett kaffepaket börjar de eteriska oljorna att oxideras vilket sakta försämrar smaken. Behåll därför kaffet i förpackningen, tillslut den väl och lägg sedan paketet i en lufttät burk med lock. Burken ska sedan förvaras så svalt, torrt och mörkt som möjligt eftersom ljus också påverkar kvalitén på kaffet. En bra lösning kan vara att ha burken i kylskåpet, om det inte luktar starkt av något annat där.

Läs mer: Så håller du dig glad och vaken på mötet
 

Använd alltid rent och färskt vatten
När man brygger kaffe ligger oftast lite vatten kvar i bryggaren, vilket du bör hälla av innan du gör nytt kaffe. Skölj också regelbundet ur bryggaren. Eftersom en kopp kaffe består av drygt 98 procent vatten, och därmed också påverkar kaffets smak, bör du alltid använda färskt, rent och kallt vatten.
 

Använd vitt miljövänligt filter
Det bästa är att använda vita filter som är blekta med syre, inte klor, som är miljövänliga. Om du använder oblekta, bruna filter ger de ifrån sig partiklar som gör att kaffet får en bismak av kartong.
 

Överdosera inte kaffet
Om du överdoserar kaffet i din bryggare, i hopp om att det ska få en starkare och mer kraftfull smak, blir det bara beskare. I stället ska du då byta till en mer mörkrostad kaffesort. För att få det godaste kaffet bör man använda cirka 7 gram malet kaffe per kopp, beräknat på att varje kopp består av 1,25 dl vatten.
 

I Kollega nr 6 2017 kan du besöka Phillippe Barreca på kafferosteriet Arvid Nordquist, där han jobbar som master blender.

KAFFEKURIOSA

 • Finländarna är världens största kaffepimplare, med i snitt 3,5 koppar om dagen. Sverige är dock god tvåa, vi dricker 3,2 koppar.
 • Att dricka kaffe på fat är det bästa sättet att få uppleva kaffets alla smak- och doftnyanser. När man andas in luft samtidigt som man dricker samarbetar smak- och luktsinne så att upplevelsen av kaffet förstärks.

 

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Tusentals kan bli utan pensionsavtal

  Nyligen sa arbetsgivarna upp ett pensionsavtal som gäller Unionenmedlemmar på kooperativa företag och inom den ideella sektorn. Ett förhastat beslut, anser facket enligt vilket ett nytt avtal inte skulle ge medlemmarna några fördelar.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Morgondagens lunchlåda

  Om några årtionden har jordens befolkning ökat från sju till nio miljarder. Ska proteinet räcka krävs nytänk. Återstår att se om vi framöver kommer att tugga maneter och labbodlat kött eller få energi och näring via plåster.

 • Läs även...

  Rappakalja på kontor

  Har du någon gång märkt att du börjat prata precis som din kollega? Att språk smittar syns både i forskning och på arbetsplatser. På Volvo har det till och med fått ett namn: volvoitiska.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.