Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Så får du det godaste kaffet

I Sverige dricker vi näst mest kaffe i världen och den brunsvarta drycken är ett måste för många på jobbet. Men även om du köper kvalitetskaffe måste du behandla det rätt för att få ut det bästa. Här är några råd för ett riktigt gott kaffe:
Anita Täpp Publicerad
amfroey/Colourbox.com
Följ de här tipsen för att brygga en riktigt god kopp kaffe. amfroey/Colourbox.com

Gör ren bryggaren med jämna mellanrum
Om du brygger ditt kaffe kan kalk, fett från kaffet och eventuella mjölkrester bli kvar i maskinen. Det försämrar smaken och i värsta fall kan bakterier bildas. Det kan också påverka maskinens prestanda.

Läs mer: Kaffesug försämrar minnet
 

Förvara kaffet så syrefritt som möjligt
Syre är kaffes värsta fiende. Så snart man har öppnat ett kaffepaket börjar de eteriska oljorna att oxideras vilket sakta försämrar smaken. Behåll därför kaffet i förpackningen, tillslut den väl och lägg sedan paketet i en lufttät burk med lock. Burken ska sedan förvaras så svalt, torrt och mörkt som möjligt eftersom ljus också påverkar kvalitén på kaffet. En bra lösning kan vara att ha burken i kylskåpet, om det inte luktar starkt av något annat där.

Läs mer: Så håller du dig glad och vaken på mötet
 

Använd alltid rent och färskt vatten
När man brygger kaffe ligger oftast lite vatten kvar i bryggaren, vilket du bör hälla av innan du gör nytt kaffe. Skölj också regelbundet ur bryggaren. Eftersom en kopp kaffe består av drygt 98 procent vatten, och därmed också påverkar kaffets smak, bör du alltid använda färskt, rent och kallt vatten.
 

Använd vitt miljövänligt filter
Det bästa är att använda vita filter som är blekta med syre, inte klor, som är miljövänliga. Om du använder oblekta, bruna filter ger de ifrån sig partiklar som gör att kaffet får en bismak av kartong.
 

Överdosera inte kaffet
Om du överdoserar kaffet i din bryggare, i hopp om att det ska få en starkare och mer kraftfull smak, blir det bara beskare. I stället ska du då byta till en mer mörkrostad kaffesort. För att få det godaste kaffet bör man använda cirka 7 gram malet kaffe per kopp, beräknat på att varje kopp består av 1,25 dl vatten.
 

I Kollega nr 6 2017 kan du besöka Phillippe Barreca på kafferosteriet Arvid Nordquist, där han jobbar som master blender.

KAFFEKURIOSA

  • Finländarna är världens största kaffepimplare, med i snitt 3,5 koppar om dagen. Sverige är dock god tvåa, vi dricker 3,2 koppar.
  • Att dricka kaffe på fat är det bästa sättet att få uppleva kaffets alla smak- och doftnyanser. När man andas in luft samtidigt som man dricker samarbetar smak- och luktsinne så att upplevelsen av kaffet förstärks.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Jobbet med spöken runt hörnet

Klockor som oförklarligt ger ifrån sig ljud. Saker som flyttar sig. Hörbara steg från den tomma övervåningen. Det finns anställda på Långholmens hotell och restaurang – ett tidigare fängelse – som inte vill åka upp på vinden ensamma.
Petra Rendik Publicerad 31 oktober 2025, kl 06:01
Victoria Ingasdotter och Chris Stenberg. Övernaturliga upplevelser på Långholmen – eller helt rationella förklaringar?
Spöken på jobbet - eller inte? Victoria Ingasdotter och Chris Stenberg på Långholmens hotell - ett tidigare fängelse där det sägs spöka - kan berätta många underhållande historier om kusliga händelser. Foto: Joachim Stokstad/G. Fredriksson.

I dagsljus känns Långholmens hotell och restaurang som en skön oas bara några hundra meter från den hårt trafikerade Västerbron i Stockholm. Men när mörkret faller så känns platsen inte lika inbjudande, särskilt inte om man känner till Långholmens historia.

Här finns det gamla spinnhuset som en gång var en straffinrättning för fattiga kvinnor och från början på 1800-talet byggdes fängelseverksamheten ut, för att upphöra först 1975. 

Sista dödsstraffet november 1910

Det var också här den sista avrättningen i landet ägde rum, när rånmördaren Johan Ander avrättades med giljotin den 23 november 1910.

Det finns nog mycket ångest och sorg i väggarna. Har man lite livlig fantasi och är mörkrädd… jag vill i alla fall ha sällskap när jag rör mig på vissa platser här … Håret i nacken krusar sig ibland, säger Chris Stenberg, arrangemangschef på Långholmens hotell.

Tror egentligen inte på spöken

Bland de anställda på hotellet har tre läger utkristalliserat sig när det kommer till hur man ställer sig till övernaturliga fenomen, berättar Chris Stenberg: hon själv tillhör de som egentligen inte tror på spöken men inte är lika tvärsäkra på sin sak sen man började arbeta på hotellet.

Det finns de som inte tror alls, och så gänget som inte tycker det är så konstigt att osaliga andar vandrar mitt bland oss.

Victoria Ingasdotter, som jobbar med konferenser på hotellet, tillhör den senare kategorin. Men det betyder inte att hon skyller på spöken så fort hon hör konstiga ljud från källaren.

Jag har upplevt saker som är svåra att förklara

Jag försöker ju hitta rationella förklaringar såklart, men jag har upplevt saker som är svåra att förklara, säger hon.

Hon känner mest harmoni på sin arbetsplats, men när hon släcker lamporna då kommer rysningar och en känsla av att inte vara ensam. Särskilt när hon rör sig i de äldsta delarna av huset, som festvåningen och vinden, som ligger vägg i vägg med spinnhuset. 

Till förrådet på vinden kommer man numera med hiss och dit är det många som inte vill åka upp utan sällskap. När dörrarna öppnas på plan tre kan Victoria inte förmå sig att kliva ut ur hissen.

Jag kommer inte ut, det går bara inte! Det är som en osynlig vägg framför mig. ”Skärp dig Victoria”, säger jag till mig själv, men det är bara att åka ner och be någon åka med upp igen, säger hon.

Victoria Ingasdotter och Chris Stenberg.
Victoria Ingasdotter och Chris Stenberg. Foto: Joachim Stokstad.

Diskaren såg att mannen saknade ben

En gemensam upplevelse som flera delar är mysteriet med tidtagaruren som ligger i ett rekvisitaförråd på markplan i det gamla spinnhuset. När personalen går in i förrådet har uren ibland börjat pipa – men slutat när de kommit fram till väggen där de hänger.

Jag har en logisk förklaring att det kanske handlar om magnetism av något slag, men vissa kollegor säger att det är spöken. Jag vet inte, säger Chris Stenberg.

En bra spökhistoria

Vare sig man tror på spöken eller inte så är en bra spökhistoria underhållande och medarbetarna på hotellet kan berätta många. 

Stängda dörrar som plötsligt står öppna, prylar som flyttar sig, ljud av fotsteg och dans från festvåningen, trots att personalen gått låsrundan och inte en levande själ synts till. 

Och så historien om mannen utan ben, som nog har lockat mer till skratt än skräck. Det var en diskare som gjorde undan det sista en kväll när en herre kom in i lokalen.

Diskaren trodde att det var en gäst och började prata med honom. Men när mannen går i väg ser diskaren att han saknar ben, säger Victoria Ingasdotter och skrattar. 

Även gäster kan få möta gengångare. För en tid sedan berättade en konferensgäst om en händelse när hon skulle ta sig till sitt hotellrum.

– Hon hade gått upp i fel trappa och känner plötsligt att någon drar henne i kjolen. Jag skojade med henne om att spökena är snälla och hon svarade allvarligt att de kändes lite busiga ändå, berättar Victoria Ingasdotter. 

Långholmens hotell: Berättelser från ett före detta fängelse
Långholmen var i många år Stockholms fängelseö, här låg fram till 1975 Långholmens centralfängelse och på 1700-talet och tidigt 1800-tal kvinnofängelset Långholmens spinnhus. Foto: G. Fredriksson.

Fler arbetsplatser där det sägs spöka

På Varbergs kusthotell kan gäster bli omstoppade av en osynlig sköterska som tog hand om sjuka barn under sanatoriets tid. Det sägs att man också kan höra de tuberkulossjuka barnens skratt ljuda på det som i dag är spaavdelningen.

På stålföretaget Outokumpu i Avesta och avdelningen Strängen kan den som vistas där på kvällar och nätter höra Strängspöket harkla sig. Spöket säg vara en man som jobbade på kontoret och dog kort efter att han gått i pension. 

För några år sedan ville 35 asylsökanden lämna sitt boende i Grännaforsa eftersom det spökade i huset. De hade hört konstiga ljud, sett lampor släckas och låsta dörrar öppnas. 

Källor: Sveriges Radio, Dagens arbete och Hallandsposten.