Annons
 • Foto: Aleksandr/Colourbox.com

Så håller du dig glad och vaken på mötet

Publicerad 11 oktober 2017, kl 15:32

Brukar du kämpa för att hålla dig vaken under tråkiga möten? Forskare i Japan har upptäckt att samma del av hjärnan som förknippas med motivation och nöje också framkallar sömn när vi är uttråkade. Samtidigt har tyska forskare kommit på vad som kan aktivera belöningscentrat i hjärnan.

Orsaken till varför vi människor ofta övermannas av ett obeskrivligt begär av att ta en tupplur när vi har tråkigt har tidigare inte varit känd. Men nu har forskare vid universitetet i Tsukubas upptäckte att nervceller i den del av hjärnan som kallas accumbenskärnan, och som ingår i hjärnans belöningssystem, har en extremt stark förmåga att framkalla sömn, enligt sajten The Hindu Businessline.

Att sova ordentligt före ett tråkigt möte har ingen som helst effekt på de sömnframkallande nervcellerna. Men det finns ett beprövat knep som nu också får stöd av vetenskapen: kaffe.

Läs mer: Kaffesug försämrar minnet

Koffein kan blockera de receptorer som får oss att vilja falla i dvala under långrandiga möten, enligt de japanska forskarna.

Men för att trivas och må gott på mötet och jobbet ska du dricka något helt annat än kaffe – nämligen öl (självklart avses här lättöl/alkoholfri öl). Tyska forskare har tittat på 13 000 olika matkomponenter för att lista ut vilka som är bäst på att stimulera hjärnans belöningssystem. En vinnare är korad - hordenin, som finns i malt och öl, enligt tidningen The Sun.

Läs mer: Så får du det godaste kaffet

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Mer vin och skräpmat på jobbresan

  Många dricker mer och äter sämre när de reser med jobbet än när de är hemma. Nu satsar många hotell på att erbjuda sina affärsgäster motion och nyttig mat.

 • Läs även...

  Du är passé vid 43

  Inbillar du dig att du är het på arbetsmarknaden för att du ännu inte fyllt 55? Tänk om – redan vid 43 är du passé och sållas bort av arbetsgivare, enligt ny forskning.

 • Läs även...

  Falska smil ökar missbruk

  Sudda, sudda, sudda INTE bort din sura min. Anställda som tvingas le på beställning och vara trevliga mot kunder löper större risk att hemfalla åt alkoholmissbruk, visar ny forskning från USA.

 • Läs även...

  Psykologer larmar om beställningsjobb

  Psykologer på företagshälsan känner sig pressade att göra bedömningar som ska hjälpa arbetsgivare att säga upp anställda. Känner du själv oro? Unionens förbundsjurist tipsar om vad du ska tänka på.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.