Annons
 • Foto: Aleksandr/Colourbox.com

Så håller du dig glad och vaken på mötet

Publicerad 11 oktober 2017, kl 15:32

Brukar du kämpa för att hålla dig vaken under tråkiga möten? Forskare i Japan har upptäckt att samma del av hjärnan som förknippas med motivation och nöje också framkallar sömn när vi är uttråkade. Samtidigt har tyska forskare kommit på vad som kan aktivera belöningscentrat i hjärnan.

Orsaken till varför vi människor ofta övermannas av ett obeskrivligt begär av att ta en tupplur när vi har tråkigt har tidigare inte varit känd. Men nu har forskare vid universitetet i Tsukubas upptäckte att nervceller i den del av hjärnan som kallas accumbenskärnan, och som ingår i hjärnans belöningssystem, har en extremt stark förmåga att framkalla sömn, enligt sajten The Hindu Businessline.

Att sova ordentligt före ett tråkigt möte har ingen som helst effekt på de sömnframkallande nervcellerna. Men det finns ett beprövat knep som nu också får stöd av vetenskapen: kaffe.

Läs mer: Kaffesug försämrar minnet

Koffein kan blockera de receptorer som får oss att vilja falla i dvala under långrandiga möten, enligt de japanska forskarna.

Men för att trivas och må gott på mötet och jobbet ska du dricka något helt annat än kaffe – nämligen öl (självklart avses här lättöl/alkoholfri öl). Tyska forskare har tittat på 13 000 olika matkomponenter för att lista ut vilka som är bäst på att stimulera hjärnans belöningssystem. En vinnare är korad - hordenin, som finns i malt och öl, enligt tidningen The Sun.

Läs mer: Så får du det godaste kaffet

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.