• Foto: Aleksandr/Colourbox.com

Så håller du dig glad och vaken på mötet

Publicerad 11 oktober 2017, kl 15:32

Brukar du kämpa för att hålla dig vaken under tråkiga möten? Forskare i Japan har upptäckt att samma del av hjärnan som förknippas med motivation och nöje också framkallar sömn när vi är uttråkade. Samtidigt har tyska forskare kommit på vad som kan aktivera belöningscentrat i hjärnan.

Orsaken till varför vi människor ofta övermannas av ett obeskrivligt begär av att ta en tupplur när vi har tråkigt har tidigare inte varit känd. Men nu har forskare vid universitetet i Tsukubas upptäckte att nervceller i den del av hjärnan som kallas accumbenskärnan, och som ingår i hjärnans belöningssystem, har en extremt stark förmåga att framkalla sömn, enligt sajten The Hindu Businessline.

Att sova ordentligt före ett tråkigt möte har ingen som helst effekt på de sömnframkallande nervcellerna. Men det finns ett beprövat knep som nu också får stöd av vetenskapen: kaffe.

Läs mer: Kaffesug försämrar minnet

Koffein kan blockera de receptorer som får oss att vilja falla i dvala under långrandiga möten, enligt de japanska forskarna.

Men för att trivas och må gott på mötet och jobbet ska du dricka något helt annat än kaffe – nämligen öl (självklart avses här lättöl/alkoholfri öl). Tyska forskare har tittat på 13 000 olika matkomponenter för att lista ut vilka som är bäst på att stimulera hjärnans belöningssystem. En vinnare är korad - hordenin, som finns i malt och öl, enligt tidningen The Sun.

Läs mer: Så får du det godaste kaffet

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Mer vin och skräpmat på jobbresan

  Många dricker mer och äter sämre när de reser med jobbet än när de är hemma. Nu satsar många hotell på att erbjuda sina affärsgäster motion och nyttig mat.

 • Läs även...

  Du är passé vid 43

  Inbillar du dig att du är het på arbetsmarknaden för att du ännu inte fyllt 55? Tänk om – redan vid 43 är du passé och sållas bort av arbetsgivare, enligt ny forskning.

 • Läs även...

  Många fördelar med arbete i det fria

  Varför sitta inne och uggla på ett dystert kontor när solen skiner och luften doftar av sommarens alla blommor. Jobbet? Inga problem. Det går att förlägga kontorsarbetet utomhus och vinsterna är många, menar forskare.

 • Läs även...

  Dålig kunskap om neurologisk sjukdom

  Arbetsgivare måste bli mer medvetna om hur neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer, påverkar anställda såväl som deras anhöriga. Det är budskapet i en ny rapport från The Economist Intelligence Unit, EIU.

 • Läs även...

  Varannan anställd sitter still på jobbet

  Nästan varannan anställd har ett stillasittande arbete. Mest stilla sitter kvinnor och medarbetare i åldern 40-49 år. Det visar en ny undersökning från företagshälsan Avonova.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.