• Foto: Colourbox

Så försvarar Unionen resandet

Publicerad 7 december 2018, kl 16:56

Unionens internationella verksamhet står för de flesta av förbundets utlandsresor. Några av dem har varit långdistansresor i business class. Magnus Kjellsson, chef för den internationella verksamheten, förklarar varför de måste resa.

– Mer än hälften av våra medlemmar jobbar i svenska multinationella företag eller i utlandsägda företag. Därför är det viktigt att vinna och vidmakthålla fackligt inflytande i vår globaliserade värld, säger Magnus Kjellsson, chef för Unionens internationella enhet.

En annan orsak till resandet är att Unionen vill förvissa sig om att de svenska multinationella företagen lever som de lär.

En tredje orsak till resande är att beslut i många sakpolitiska frågor fattas multinationellt, till exempel i fackliga federationer och i EU. 

– Unionen ingår i fem fackliga federationer som håller kongress vart fjärde år. Dem deltar vi i.

Många möten kan ju hållas på Skype eller på telefon, varför måste man resa till mötena?
– Till exempel på en facklig federationskongress är det viktigt att träffas ansikte mot ansikte och umgås med andra fackliga internationella organisationer, säger han.

Globaliseringen påverkar de fackliga organisationerna.

– Att organisera sig fackligt är en mänsklig rättighet som inte är självklar i alla delar av världen. Det är en stor utmaning, i en globaliserad värld, att upprätthålla en svensk facklig modell, om vi inte bidrar till att det finns fackliga strukturer i andra länder.

I den internationella verksamheten jobbar fem personer heltid. Magnus Kjellsson säger apropå den pågående utredningen om vad som gäller för utlandsresor att han tycker att det är bra att reda ut vad som gäller. Själv reser han utomlands varannan vecka och de allra flesta resorna gör han inom EU. Ungefär varannan månad görs längre resor.

Medlemmar har reagerat på Aftonbladets granskning och hört av sig till förbundet bland annat på sociala medier. Enligt Unionens pressavdelning har förbundet full förståelse för att granskningen väcker känslor och att man ifrågasätter förbundets arbete men att det är för tidigt att säga något om det har lett till att medlemmar har gått ur förbundet.

Läs mer: Företrädare för Unionen reste business class

Läs mer: Vad säger Unionens resepolicy om att flyga business class?

Sofia Broomé
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

  I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

 • Läs även...

  Svenska modellen hotad av medlemstapp

  Om tio år kommer bara 63 procent av löntagarna att vara med i ett fackförbund. Den prognosen gör Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet. Men det finns tecken på att medlemsraset stoppats.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.