Annons
 • Foto: Colourbox

Så försvarar Unionen resandet

Publicerad 7 december 2018, kl 16:56

Unionens internationella verksamhet står för de flesta av förbundets utlandsresor. Några av dem har varit långdistansresor i business class. Magnus Kjellsson, chef för den internationella verksamheten, förklarar varför de måste resa.

– Mer än hälften av våra medlemmar jobbar i svenska multinationella företag eller i utlandsägda företag. Därför är det viktigt att vinna och vidmakthålla fackligt inflytande i vår globaliserade värld, säger Magnus Kjellsson, chef för Unionens internationella enhet.

En annan orsak till resandet är att Unionen vill förvissa sig om att de svenska multinationella företagen lever som de lär.

En tredje orsak till resande är att beslut i många sakpolitiska frågor fattas multinationellt, till exempel i fackliga federationer och i EU. 

– Unionen ingår i fem fackliga federationer som håller kongress vart fjärde år. Dem deltar vi i.

Många möten kan ju hållas på Skype eller på telefon, varför måste man resa till mötena?
– Till exempel på en facklig federationskongress är det viktigt att träffas ansikte mot ansikte och umgås med andra fackliga internationella organisationer, säger han.

Globaliseringen påverkar de fackliga organisationerna.

– Att organisera sig fackligt är en mänsklig rättighet som inte är självklar i alla delar av världen. Det är en stor utmaning, i en globaliserad värld, att upprätthålla en svensk facklig modell, om vi inte bidrar till att det finns fackliga strukturer i andra länder.

I den internationella verksamheten jobbar fem personer heltid. Magnus Kjellsson säger apropå den pågående utredningen om vad som gäller för utlandsresor att han tycker att det är bra att reda ut vad som gäller. Själv reser han utomlands varannan vecka och de allra flesta resorna gör han inom EU. Ungefär varannan månad görs längre resor.

Medlemmar har reagerat på Aftonbladets granskning och hört av sig till förbundet bland annat på sociala medier. Enligt Unionens pressavdelning har förbundet full förståelse för att granskningen väcker känslor och att man ifrågasätter förbundets arbete men att det är för tidigt att säga något om det har lett till att medlemmar har gått ur förbundet.

Läs mer: Företrädare för Unionen reste business class

Läs mer: Vad säger Unionens resepolicy om att flyga business class?

Sofia Broomé
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2018-12-28.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så har MeToo påverkat Unionens arbete

  MeToo har inneburit en rejäl boost för Unionens jämställdhetsarbete och kommer att få varaktig effekt. Det menar Lina Andersson, utredare på Unionen.

 • Läs även...

  Facklig protest mot Amazon

  I dag, fredag, strejkar anställda på Amazon runt om i Europa i protest mot dålig arbetsmiljö, låga löner och usla villkor. Ombudsmän från Unionen sluter upp bakom kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

 • Läs även...

  Transportföretag vilseledde Unionen

  Företaget Körhem har fört Unionen bakom ljuset. Bolaget tecknade hängavtal för sina tjänstemän men nu har det visat sig att säljarna i själva verket är chaufförer.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.