Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Drömjobbet - en trygg anställning

Att få vara sin egen chef, eller åtminstone andras chef, det är själva drömjobbet för många. Samtidigt växer drömmen om en trygg anställning. Det visar Manpower Groups årliga undersökning om trender inom arbetslivet.
Gabriella Westberg Publicerad 4 maj 2015, kl 15:16
Colourbox
Colourbox

Många vill bli chefer. På frågan om vilket yrke som skulle innebära drömjobbet svarar de allra flesta, av drygt 4 000 tillfrågade, vd. Men det är framför allt männen som vill bli vd, för kvinnorna i undersökningen hamnar vd först på tredje plats bland drömjobben.

För dem är det en annan chefsposition som toppar – vilket reflekterar verkligheten, eftersom det är den chefsposition där det i dag finns flest kvinnor – personalchef.

- Flera rapporter de senaste åren har visat att intresset för chefsjobb minskar. Trots det hamnar nu fyra olika chefsjobb bland de tio främsta av svenskarnas drömjobb, konstaterar Lars Forseth, vd för Manpower Group, i en kommentar.

Utöver vd och personalchef återfinns också IT-chef, ekonomichef, produktionschef och projektledare på tio i topp för både män och kvinnor. Chefspositionerna har hamnat högt på listan tidigare också, även om det tillkommit fler chefsroller på årets lista. 

De drygt 4 000 personer som deltar i undersökningen har alla haft sin profil registrerad hos bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower, vilket också kan ger mer "karriärsintresserade" svar än vid ett helt slumpvis befolkningsurval.

Trygg anställning 

Mer överraskande är att administratörsjobben hamnar på delad förstaplats för kvinnorna i undersökningen.  Det är helt nytt för årets undersökning, samtidigt som mer äventyrliga jobb som musiker, författare, fotograf och pilot hamnat längre ner på listan än tidigare år.

För närvarande är det trygghet som lockar mest, vilket också flera andra studier visat på. Även om det kan vara en falsk trygghet - just administratörsuppgifter är sådana som automatiseringen redan till stor del tagit över. 

Den största nackdelen med drömjobbet, enligt de 4 428 personer som tillfrågats, uppges just vara att det är svårt att få en trygg anställning. En annan nackdel är låga löner och små möjligheter att påverka samhället.

Att vara sin egen chef

På frågan om hur ens nuvarande jobb förhåller sig till drömjobbet svarar en av fyra egenföretagare att de faktiskt redan har sitt drömjobb. Bland anställda är det lite mindre, en av tio, som lyckats få ägna dagarna åt drömjobbet, enligt undersökningen.

Det som gör jobbet till en dröm är att det är spännande och personligt utvecklande. Det menar nästan hälften av de som svarat att de har sina drömjobb redan.  

För sent att börja om

Två av tre tillfrågade tror att de kommer att nå sitt drömjobb, och tre av fyra anser att det är viktigt för dem att nå dit. Särskilt är det unga människor som svarar att de sätter stor vikt vid att nå sina drömjobb.

De tre största hindren för att nå drömjobbet är brist på rätt kontakter, fel utbildning och att det känns som för sent att börja om, enligt rapporten.

Drömjobb tio i topp

  1. Kvinnor: Personalchef
    Män: Vd
  2. Kvinnor: Ekonom
    Män: Ingenjör
  3. Kvinnor: Vd
    Män: Projektledare
  4. Kvinnor: Projektledare
    Män: Försäljningschef
  5. Kvinnor: Författare
    Män: Personalchef
  6. Kvinnor: Lärare
    Män: Säljare
  7. Kvinnor: Ekonomichef
    Män: IT-chef
  8. Kvinnor: Marknadsförare
    Män: Produktionschef
  9. Kvinnor: Djurskötare
    Män: Äventyrare
  10. Kvinnor: Receptionist
    Män: Musiker

 

4 428 personer deltog i undersökningen, som gjordes av trendspaningsbyrån Kairos Future och bemanningsföretaget Manpower Group.

Cirka 2 437 av de svarande var anställda, 1 345 arbetssökande, 249 egenföretagare och 382 studerande. Alla har de vid något tillfälle haft sin profil registrerad hos Manpower.se. Läs hela rapporten här. 

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4