Annons
Annons
  • Unionen har bland annat närvarat vid en facklig kongress i Singapore. Foto: Colourbox

Unionen: "Vi har följt resepolicyn"

Publicerad 12 december 2018, kl 11:38

Enligt Unionens riktlinjer ska anställda och förtroendevalda välja resor som ger den lägsta totalkostnaden. Trots det bodde Unionens representanter på ett dyrare hotell under en kongress i Singapore, enligt uppgifter i Aftonbladet.

Kollega har ställt nedanstående frågor till Unionen. Frågorna har besvarats via mejl av Unionens pressavdelning.

Stämmer det som Aftonbladet påstår, att Unionen valde ett dyrare hotellboende för 2 100 kronor per natt, när det fanns hälften så dyra alternativ?

Om det är resan till ITF:s kongress frågan avser så bodde man på ett av kongressen anvisade hotell och det var inte det dyraste alternativet. Det fanns andra hotell som var dyrare.
 

Hur många personer och hur många nätter handlade det om?

Tre representanter för Unionen deltog vid kongressen i Singapore. Fem nätter.
 

På Unionens Facebook skriver ni: "Huvudprincipen är att man ska boka den resa som ger den lägsta totalkostnaden (inkl resa, hotell, taxi, ev parkering, traktamente, förlorad arbetstid etc) när du jämför de olika alternativen. Den lägsta totalkostnaden för resan ska vara vägledande för ditt val av biljetter." Varför valde man inte något av de billigare hotellalternativen för kongressen i Singapore? Hur kan principen om lägstakostnad gälla när man bokar ett dyrare hotell?

ITF anvisade hotellet. Det fanns inför kongressen en praxis att fackliga organisationer i fattiga länder, och därmed med dålig ekonomi, har företräde till de billigare hotellrummen för att ha möjlighet att över huvud taget delta.

Det var inte det dyraste hotellet. Det fanns andra som hotell som var dyrare.

Det viktiga är att Unionens representanter har följt resepolicyn. Vi ser löpande över våra policies och en översyn av resepolicyn pågår. Det påbörjades innan Aftonbladet kontaktade Unionen om de internationella resorna.

Läs mer: Vad säger Unionens resepolicy om att flyga business class?
 

Medlemmar hör av sig och verkar i första hand vara upprörda över att inte få veta var deras medlemsavgifter går till. Varför får Unionens medlemmar inte veta vart deras pengar tar vägen?

Vi har inget uppsåt att dölja våra internationella resor; vad syftet är, hur många som reser, hur de och hur man bor. Unionen lämnar inte ut kostnader eller uppgifter för enskilda medarbetare, individuellt eller total men hänsyn till förtroendevaldas och medarbetares integritet.

Läs mer: Så försvarar Unionen resandet
 

Hur kan en klumpsumma, som Kollega tidigare bad att få ut, för resandet vara integritetskränkande, om ingen har brutit mot Unionens policy?

Vi berättar gärna om våra resor men Unionen lämnar inte ut kostnader till media, varken för enskilda individer eller i form av klumpsumma.
 

Vad kan ni säga om medlemmarnas reaktioner?

Vi har full förståelse för att det kan väcka känslor att representanter för Unionen vid vissa tillfällen t.ex. reser i business class vid interkontinentala resor. Det jag kan säga är att alla förtroendevalda och anställda som deltagit vid de omskrivna resorna har följt Unionens resepolicy.
 

Hur många medlemmar har begärt utträde på grund av detta?

Jag har inte de uppgifterna. Det är för tidigt för att säga om, och i så fall, hur många medlemmar som har begärt utträde på grund av detta.

Sofia Broomé
[email protected]
Lediga jobb