• Den 1 juli höjs avgiften för att vara medlem i Unionens a-kassa från 112 kronor till 170 kronor i månaden. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Unionens a-kassa dyrast efter avgiftshöjning

Publicerad 10 juni 2020, kl 07:45

58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
– Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

Den 26 maj kunde Kollega berätta att Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa mer personal för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Nu står det klart att den nya avgiften blir 170 kronor i månaden från och med 1 juli, en höjning med 58 kronor. Orsaken till chockhöjningen är att regeringens beslut om en höjd arbetslöshetsersättning har drivit upp kostnaderna.

Läs mer: A-kassan höjer avgiften

– Det känns givetvis olyckligt att behöva höja, särskilt i det här läget. Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått. Det beror i grunden på att våra medlemmar nu har fått en bättre försäkring med högre ersättning – det är det som slår så hårt mot vår finansieringsavgift, förklarar Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

Regelverket är detsamma för alla a-kassor. Vad är orsaken till att ni höjer mer än andra kassor?
– Dels beror det på att vi har större medlemsantal och en högre arbetslöshet än vad vissa jämförbara kassor har. För att kunna hantera de här stora volymerna har vi behövt rekrytera mycket ny personal. Flera a-kassor har väntat på att regeringen skulle ta ett definitivt beslut om dagpenningen, vilket man gjorde i torsdags. En del hoppas att kunna klara det med sitt eget kapital men jag tror att fler kommer att behöva höja sina avgifter framöver.

Regeringens beslut, som Harald Petersson hänvisar till, innebär att taket i a-kassan höjs tillfälligt, från 910 till 1 200 kronor de första hundra dagarna. Från den 29 juni höjs även ersättningen från dag 101 från 760 till 1 000 kronor om dagen. Regelverket gäller till och med den 3 jan 2021, om det inte förlängs kommer Unionens a-kassa att sänka avgiften under nästa år.

Höjningen till 170 kronor innebär att Unionens a-kassa går från att vara en av de billigaste till den dyraste. Det kan få negativa konsekvenser.

– Det är en risk att folk väljer bort att gå med i a-kassan. Men det är därför så viktigt att informera om vad man får för medlemsavgiften och varför vi måste höja. Blir man arbetslös har man tjänat in årsavgiften till a-kassan på 1,7 dagar, säger Harald Petersson.

Han utesluter inte att många medlemmar kommer att välja andra – billigare – kassor framöver.

– Det finns alltid en risk, men det bygger på att de har möjlighet att komma in i deras verksamhetsområde. Sedan kan ju även den kassan behöva höja sin avgift.

Läs mer: A-kassor slåss om medlemmar

Före coronakrisen hade a-kassan 180 medarbetare, i april visstidsanställdes 20 handläggare och nu har styrkan utökats med ytterligare 40 personer.

Foto (Harald Petersson): Michael Steinberg

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Anders Ygeman: "Lyssna på de anställda"

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  A-kassan höjer avgiften

  Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa fler för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Hur hög avgiftshöjning det handlar kan bli klart nästa vecka.

 • Läs även...

  Ökat fusk med a-kassa

  Antalet polisanmälningar om fusk med a-kassa ökar. I veckan dömdes en 33-årig man till dagsböter för tre fall av bidragsbrott. Detta sedan han fått ersättning från Unionens a-kassa samtidigt som han jobbade.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

  I coronans och varslens spår har anställda strömmat till landets a-kassor. För att ha rätt till ersättning finns dock en del krav.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.