• - Du är aldrig färdig ledare bara för att du en gång blivit chef, menar Henrik Lundberg, gruppchef på Releasy i Linköping. Foto: John Sandlund

Uppgradera dig till ledare 3.0

Publicerad 31 januari 2018, kl 13:34

Det är tufft att vara chef – men det blir tuffare. I framtiden måste du vara snabbrörlig, transparent, mjuk och coachande. Det finns bara en väg att gå – mot kompetensutveckling.

Kraven på ditt ledarskap kan ibland kännas snudd på omänskliga. Du ska finnas till hands, men inte för mycket så att du hämmar. Du ska vara visionären som gillar människor och tar förändringar med en klackspark. Du ska tåla nästan hur mycket som helst. Företagets ekonomi och medarbetarnas arbetsglädje och välmående hänger på dig. Glöm inte att du också bör vara en fena på digitaliseringen.

Är det synd om chefer?

– Nej, det tycker jag inte. Men att vara ledare och chef är ett tufft yrke och du bör veta vad du ger dig in på när du tackar jag till rollen. Det är du som bestämmer om du vill vara chef eller inte, säger Sara Rönnqvist, senior affärskonsult, på IHM Business School.

Många har potential att bli goda ledare, men för att lyckas och klara av att möta kraven finns det bara en väg att gå: kompetensutveckling. Som chef är du aldrig färdig, oavsett hur mycket erfarenhet och hur många chefskurser du har i bagaget – du behöver ständigt träna dig själv i att leda.

Problemet är att många vill men inte hinner. Bristen på tid, att annat behöver prioriteras i verksamheten, är den vanligaste orsaken till att chefer väljer bort den egna kompetensutvecklingen.

– Kanske tar man sig tid att gå på ett seminarium eller på ett frukostmöte med andra chefer och det är i och för sig bra. Men vill du få till en långsiktig beteendeförändring så räcker det inte, säger Sara Rönnqvist.

Vem ansvarar då för din kompetensutveckling? Förr var det vanligare att arbetsgivaren skickade sina chefer på kurs. I dag får ledare ta ett större eget ansvar och leda sig själva. Kunskaper behöver i större grad uppdateras oftare och chefen måste själv ta initiativ och hänga med.

Något som Henrik Lundberg, håller med om. Han är gruppchef på företaget Releasy i Linköping. Schemat är ofta pressat, men då får han ta sig tiden att utvecklas i sin ledarroll.

– Alla vill ha mer tid, det tror jag gäller oavsett vad du arbetar med. Men jag har lärt mig av en tidigare chef att våga delegera mer och då frigörs tid.

Henrik försöker komma i väg på seminarier och kurser när han har möjlighet, annars lyssnar han mycket på ljudböcker hemma, i bilen och ibland på kontoret. Böcker som handlar om just ledarskap. Det är ett enkelt men bra sätt att hänga med, tycker han.

– Min uppfattning är att ledarskap är något du har i dig, eller något som du måste utveckla själv. Det måste kännas naturligt att leda. Däremot är du aldrig färdig ledare bara för att du en gång har blivit chef. Så utbildning är viktigt.

Och utbildningar, ja det finns en uppsjö av dem som riktar sig till ledare. Sara Rönnqvists råd är att lägga in ”egen utveckling” i kalendern och prioritera det, precis som Henrik gör.

– Det kan vara tid för egen reflektion, tid att lära sig ett nytt program på datorn eller en mer omfattande utbildning. Som chef behöver du ligga steget före, annars kommer andra att gå om och göra jobbet bättre.

3 utbildningar

UGL - utvecklande ledarskap. Försvarsmaktens egen ledarskapsmodell används flitigt inom den privata sektorn. Läs mer om deras kurser på www.fhs.se

Management 3.0 - agilt ledarskap. Bli en förändringsbenägen chef. Kursutbudet är enormt. Mer information på www.informator.se

EQ-ledarskap - Få dina medarbetare att blomma. Hur du gör det kan du bland annat lära dig hos IHM Business School. Läs mer på www.ihm.se

 

 

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  Många unga mår dåligt på jobbet

  Många mår dåligt när de går till jobbet. Störst är problemet bland yngre. Ingen vet exakt vad det beror på, men stressigare arbetsplatser kan vara en förklaring.

 • Läs även...

  Robotarna börjar ta våra jobb

  Många av de jobb som tidigare utförts av människor görs i dag av robotar. Det visar en undersökning som Unionen har gjort. Nu kräver förbundet att arbetsgivarna tar större ansvar för sina anställdas kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

 • Läs även...

  Glasögon vägen till framgång

  Vill du framstå som mer kompetent och intelligent? Eller vinna valet till klubbordförande? Bär glasögon. Jobbar du framför dator kan du till och med få glasögonen bekostade av arbetsgivaren.

 • Läs även...

  Så blir jobbet 2030

  I morgon är det GUD som styr. Globalisering, Urbanisering och Digitalisering håller på att förändra våra liv och arbeten i grunden. Här är experternas [SJU] hetaste prognoser.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.