Usla möten kostar skjortan

Publicerad 13 december 2017, kl 12:38

Många upplever att deras möten är slöseri med tid. Enligt en undersökning ägnar varje tjänsteman hela fyra veckor om året åt ineffektiva möten.

Bakom undersökningen, med deltagande av över 1 000 tjänstemän både i privat och offentlig sektor, ligger Svenska Möten som ägs av mötesanläggningar runt om i landet.

I snitt ägnar vi drygt fem timmar i veckan åt interna möten, visar undersökningen. Tillsammans med externa möten hamnar siffran på 7,5 timmar.

Läs mer: 7 tips på hur du gör din röst hörd på möten

När tjänstemännen fick frågan om hur effektivt de tyckte att deras mötestid användes svarade hälften mycket eller ganska effektivt. Ungefär en fjärdedel ansåg att mötestiden användes ineffektivt, medan den resterande fjärdedelen svarade ”varken eller”.

I en debattartikel hävdar Svenska Mötens vd Sylvia Nylin att hälften av mötestiden, motsvarande fyra arbetsveckor per år och tjänsteman läggs på ineffektiva möten, vilket i sin tur ger en lönekostnad på 80 000 kronor per person och år. Tillsammans skulle notan hamna på 170 miljarder kronor per år – enligt Svenska Möten tre gånger mer än kostnaden för sjukfrånvaron.

Läs mer: Dags för mobilfria möten?

”Problemet är inte att vi har möten. Utan hur de genomförs. Bra möten får medarbetarna att arbeta mot samma mål och det är i mötesrummet vi bygger företagskulturen”, skriver Sylvia Nylin.

Läs mer: Så blir dina möten effektiva

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fullt möjligt att förhindra mobbning

  Det behöver inte vara svårt att förhindra mobbning. När medarbetarna får vara med och upptäcka problem går det att göra något åt dem.

 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  S störst bland tjänstemännen

  Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Bökigt att jobba när barnen är hemma

  Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.