Annons

Usla möten kostar skjortan

Publicerad 13 december 2017, kl 12:38

Många upplever att deras möten är slöseri med tid. Enligt en undersökning ägnar varje tjänsteman hela fyra veckor om året åt ineffektiva möten.

Bakom undersökningen, med deltagande av över 1 000 tjänstemän både i privat och offentlig sektor, ligger Svenska Möten som ägs av mötesanläggningar runt om i landet.

I snitt ägnar vi drygt fem timmar i veckan åt interna möten, visar undersökningen. Tillsammans med externa möten hamnar siffran på 7,5 timmar.

Läs mer: 7 tips på hur du gör din röst hörd på möten

När tjänstemännen fick frågan om hur effektivt de tyckte att deras mötestid användes svarade hälften mycket eller ganska effektivt. Ungefär en fjärdedel ansåg att mötestiden användes ineffektivt, medan den resterande fjärdedelen svarade ”varken eller”.

I en debattartikel hävdar Svenska Mötens vd Sylvia Nylin att hälften av mötestiden, motsvarande fyra arbetsveckor per år och tjänsteman läggs på ineffektiva möten, vilket i sin tur ger en lönekostnad på 80 000 kronor per person och år. Tillsammans skulle notan hamna på 170 miljarder kronor per år – enligt Svenska Möten tre gånger mer än kostnaden för sjukfrånvaron.

Läs mer: Dags för mobilfria möten?

”Problemet är inte att vi har möten. Utan hur de genomförs. Bra möten får medarbetarna att arbeta mot samma mål och det är i mötesrummet vi bygger företagskulturen”, skriver Sylvia Nylin.

Läs mer: Så blir dina möten effektiva

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  Ohållbar situation på SVT

  Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  Unga lär äldre på Microsoft

  Företag som inte lockar unga medarbetare får problem. Det menar ledningen för Microsoft i Sverige, som med omvänt mentorskap – unga lär de äldre – tänker fånga framtidens medarbetare.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

 • Läs även...

  Arbetstiderna och tempot knäckte Maria

  Med över tio timmars övertid per vecka sa kroppen till slut ifrån. I dag har Maria Ergül startat eget och har en annan inställning till både arbetstid och vad hon mår bra av på jobbet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.