Annons
Annons
 • World of Warcraft har räder i spelets olika grottor som kräver rätt lagdynamik och att alla vet sina roller. Foto: Shutterstock

10 datorspel som gör dig till en bättre chef

Publicerad 17 mars 2021, kl 14:23

Är du sugen på att bli chef? I framtiden kommer arbetsgivare söka efter virtuella ledaregenskaper. Här är datorspelen där du tränar samarbete, att ta snabba beslut och att leda ett team mot ett mål.

En virtuell verklighet premierar tydlighet, förmåga att strukturera och tänka kreativt. Färdigheter som krävs i datorspel och som skickliga gamers tränar och är bra på. Gamingvärlden ställer också krav på snabbhet och anpassningsförmåga, att snabbt förhålla sig till nya förutsättningar

Läs mer: "I framtiden är chefen en gamer"

Här tipsar Sverok – Spelhobbyförbundets Jesper Englin, Björn Adriansson och Gabrielle De Bourg om de bästa spelen för att öva på sociala förmågor inom gamingvärlden.

Läs mer: Spela dig till nytt jobb

1. Overcooked

Gå med i ett kock-kollektiv och leverera maträtter under stress och kluriga förhållanden. Ställer stora krav på kommunikation och samarbetsförmåga.

2. Overwatch

Ta rollen som en av sex superhjältar i ett lag och kämpa ner motståndarna genom att använda taktik och superkrafter. Snabba beslut och lagspel är avgörande.

3. Minecraft

Agera visionär arkitekt eller mer operativ byggarbetare och skapa allt från fungerande motorer till ett drömhus under vattnet. Kräver kreativitet och förmåga att samordna ett projekt.

4. League of Legends

Ta dig fram till motståndarens bas och förstör den, tillsammans med fyra lagkamrater. Hundratals valbara karaktärer ställer stora krav på kvicktänkthet och analytisk förmåga när du ska överlista dina motståndare tillsammans med ditt lag.

5. World of Warcraft

En ständigt aktuellt social plattform, där räder i spelets olika grottor kräver rätt lagdynamik och att alla vet sina roller.

6. Monster Hunter

Svårpenetrerad men extremt belönande monsterjägarsimulator. Sylvassa beslut och total koordination med dina medspelare är ett måste.

7. Cities: Skylines

Strategisk och detaljerad stadsbyggarsimulator. God planeringsförmåga och flexibelt tänkande är faktorer som leder till framgång i Skylines.

8. Valheim

Lev som en viking och överlev i den karga naturen tillsammans med dina grannar i vikingabyn. Samla råmaterial och bygg verktyg för att kunna utforska mer av världen.

9. Fortnite

Bli sista överlevaren bland 100 spelare. Sikta och bygg samtidigt för att ta dig eller ditt lag till seger. Snabba och korrekta beslut som lag och förmåga att planera sitt byggande on the fly är avgörande.

10. Keep talking and nobody explodes

Desarmera en bomb genom att tyda en kryptisk manual, alltihop med tidspress. Effektiv kommunikation och stresshantering prövas hårt.

Läs mer: Få kollektivavtal i dataspelsbranschen

 • Läs även...

  Debatt: Vilket ledarskap vill vi ha efter pandemin?

  De ledare som skapar störst inflytande är de som förstår sin roll som förebild, inte har mest kunskap om teorier. Att stå för sina misstag och lära sig av dem och förstå att det alltid finns nya saker att lära sig skapar hållbart ledarskap, skriver ledarskapscoachen Annah Thunberg.

 • Läs även...

  Emely varvar ner i garaget

  Emely Vonkavaara Björkman, stationschef på Svensk Bilprovning, kopplar av efter jobbet med att sköta om en mattsvart veteranbil från 1968.

 • Läs även...

  Debatt: ”I framtiden är chefen en gamer”

  Skickliga gamers tränar samma förmågor som krävs av ledare i vårt nya digifysiska arbetsliv. Nästa generations chefer finns bland raidledarna i World of Warcraft, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson.

 • Läs även...

  Här spelar kollegorna datorspel på distans

  Det senaste året har många anställda suttit som ensamma öar och jobbat. På spelhobbyförbundet Sverok har man schemalagt två timmars gemensamt spelande i månaden för att bryta isoleringen. Här listar de bästa spelen för att hänga med kollegorna digitalt.

 • Läs även...

  Debatt: Antalet år gör dig inte till bättre ledare

  Kan en ledare som varit chef i 20 år men inte tagit till sig av feedback och konstruktiv kritik verkligen slå sig för bröstet? Det är vad vi gör av våra erfarenheter som formar oss, skriver organisationsutvecklaren Teresa Acuña Lopez.

 • Läs även...

  Så ska Northvolt locka 3000 till helt ny industri

  Northvolt ska anställa 3 000 till sin batterifabrik i Skellefteå. Katarina Borstedt är chef för rekryteringen och den som ska locka arbetskraft till en industri ingen har erfarenhet av.

 • Läs även...

  Googlechefen vill få tjejer att satsa på teknik

  Googles Sverigechef Anna Wikland är en av landets mäktigaste ledare och kämpar hårt för att locka fler tjejer att satsa på teknik: ”Det finns ingen logik i att det går så långsamt.”

 • Läs även...

  Arbetsgivarna: kom tillbaka till kontoret

  Majoriteten av de anställda vill fortsätta jobba på distans när pandemin har blåst över. Arbetsgivarna vill dock att medarbetarna kommer tillbaka till kontoret. Det visar en färsk undersökning.

 • Läs även...

  Bökigt att jobba när barnen är hemma

  Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.