Annons
Annons
 • Om förskolor och skolor stänger kommer det bli svårt för många föräldrar att jobba heltid hemifrån. Foto: Colourbox

Bökigt att jobba när barnen är hemma

Publicerad 19 mars 2020, kl 16:18

Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.

Debatten om huruvida Sverige bör stänga alla skolor har varit intensiv. Förespråkarna anser att det kan minska smittspridningen. Motståndarna hävdar att en stängning har liten effekt på coronasmittan och att barnens föräldrar behövs på sina arbeten. Under torsdagen röstade en enhällig riksdag igenom en lagändring som ger regeringen egen makt att stänga för- och grundskolor. Mycket tyder dock på att barn till föräldrar i vissa yrken även fortsättningsvis erbjuds barnomsorg.

Läs mer: Stängd skola ger inte rätt till vab

Men redan nu måste många föräldrar dela uppmärksamheten mellan jobbdatorn och barnen, särskilt i Stockholmsregionen där alla som kan uppmanas att arbeta hemifrån. Samtidigt är fler barn än vanligt hemma från skola och förskola med lindriga förkylningssymptom. I många familjer innebär det att både barn och föräldrar är hemma och försöker få något vettigt gjort.

Läs mer: Tänk på det här om du jobbar hemma

Ett av många företag med tillfälliga hemmajobbare är Tele 2. Enligt HR-chefen Karin Svensson är deras anställda vana vid att jobba digitalt och att inte ha fasta kontorsplatser. Det innebär i sin tur att omställningen inte är så stor.

– Våra medarbetare är vana användare av till exempel Teams, Skype och SharePoint, vilket givetvis underlättar. Nu har vi säkerställt att de system vi använder har ytterligare kapacitet för att kunna hantera medarbetare som sitter uppkopplade på olika nätverk.

Hon säger också att Tele 2 har en viktig samhällsfunktion och att det därför är viktigt att företaget kan fortsätta att leverera hög kvalitet.

– Men i den här speciella situationen är det också viktigt att vi som arbetsgivare är lyhörda för hur den enskilde medarbetaren påverkas och anpassar oss efter våra medarbetares individuella förutsättningar.

Wikimedia Foundation, som driver sajten Wikipedia, har arbetsgivaren bestämt att 20 timmar i veckan är rimlig arbetstid under coronakrisen. Företaget har anställda över hela världen, bland annat i länder där skolorna har stängt.

– I fredags fick vi ett brev från högsta ledningen med besked om att vi tills vidare inte behöver arbeta mer än 20 timmar i veckan. Vi får jobba mer om vi vill, men ingen förväntar sig det, säger Peter Hedenskog, som ser till att sajten fungerar.

Hans upplevelse är att arbetstidsförkortningen verkligen är en förkortning – inte bara något som låter bra i teorin.

– Samtliga chefer har gått ut med att det verkligen är 20 timmar i veckan som gäller, att det är den nya normen. Och vi får fördela timmarna hur vi vill under veckan.  

Peter Hedenskog arbetar hemifrån även när det inte är coronatider och tycker att det fungerar bra.

– Det beror på att jag har fullt förtroende från mina chefer. På tidigare arbetsplatser har jag haft en del chefer med starkt kontrollbehov och då har det inte fungerat lika bra. Det är skönt att känna att cheferna litar på en. Men det är svårare att jobba samtidigt som barnen är hemma.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Jimmy fick sparken - får 80 000 kronor

  Jimmy Norfelt, 31, blev av med sin praktikplats efter att han vaccinerade sig. Nu har företaget gått med på en förlikning och kommer betala 80 000 kronor till Jimmy.

 • Läs även...

  Här får anställda 1 000 dollar till hemmakontoret

  1 000 dollar, motsvarande nära 8 500 svenska kronor. Så mycket får runt 450 anställda på Stanley Security i Sverige för att få till ett bättre hemmakontor under pandemin. Detsamma gäller för tiotusentals andra hemmajobbare i samma koncern.

 • Läs även...

  Snart kan du vabba om skolan stänger

  Om ditt barns skola stänger till följd av corona ska du ha rätt att vabba. Det föreslog regeringen under onsdagen. De nya reglerna ska även gälla om skolan stänger för att personalen är sjuk.

 • Läs även...

  "Jag var livrädd för att gå till kontoret"

  Eva tillhör en riskgrupp och försökte förgäves få sin arbetsgivare att förstå att hon behövde jobba hemifrån. Men när Arbetsmiljöverket hävde fackets skyddsstopp slutade det i stället med att Eva blev av med jobbet.

 • Läs även...

  Facken larmar: Anställda får inte jobba hemifrån

  Nu slår facken larm om att många tjänstemän inte får jobba hemifrån. En av dessa är Alice som länge varit rädd för att smittas på jobbet. Men nu meddelar regeringen att man skärper kraven på arbetsgivarna.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Här spelar kollegorna datorspel på distans

  Det senaste året har många anställda suttit som ensamma öar och jobbat. På spelhobbyförbundet Sverok har man schemalagt två timmars gemensamt spelande i månaden för att bryta isoleringen. Här listar de bästa spelen för att hänga med kollegorna digitalt.

 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.