Annons
Annons
 • Om förskolor och skolor stänger kommer det bli svårt för många föräldrar att jobba heltid hemifrån. Foto: Colourbox

Bökigt att jobba när barnen är hemma

Publicerad 19 mars 2020, kl 16:18

Riksdagen har nu gett regeringen möjlighet att stänga skolorna. Om stängningen blir verklighet försvinner en stor del av arbetskraften. Och redan nu kämpar många föräldrar med att hinna med sina jobb.

Debatten om huruvida Sverige bör stänga alla skolor har varit intensiv. Förespråkarna anser att det kan minska smittspridningen. Motståndarna hävdar att en stängning har liten effekt på coronasmittan och att barnens föräldrar behövs på sina arbeten. Under torsdagen röstade en enhällig riksdag igenom en lagändring som ger regeringen egen makt att stänga för- och grundskolor. Mycket tyder dock på att barn till föräldrar i vissa yrken även fortsättningsvis erbjuds barnomsorg.

Läs mer: Stängd skola ger inte rätt till vab

Men redan nu måste många föräldrar dela uppmärksamheten mellan jobbdatorn och barnen, särskilt i Stockholmsregionen där alla som kan uppmanas att arbeta hemifrån. Samtidigt är fler barn än vanligt hemma från skola och förskola med lindriga förkylningssymptom. I många familjer innebär det att både barn och föräldrar är hemma och försöker få något vettigt gjort.

Läs mer: Tänk på det här om du jobbar hemma

Ett av många företag med tillfälliga hemmajobbare är Tele 2. Enligt HR-chefen Karin Svensson är deras anställda vana vid att jobba digitalt och att inte ha fasta kontorsplatser. Det innebär i sin tur att omställningen inte är så stor.

– Våra medarbetare är vana användare av till exempel Teams, Skype och SharePoint, vilket givetvis underlättar. Nu har vi säkerställt att de system vi använder har ytterligare kapacitet för att kunna hantera medarbetare som sitter uppkopplade på olika nätverk.

Hon säger också att Tele 2 har en viktig samhällsfunktion och att det därför är viktigt att företaget kan fortsätta att leverera hög kvalitet.

– Men i den här speciella situationen är det också viktigt att vi som arbetsgivare är lyhörda för hur den enskilde medarbetaren påverkas och anpassar oss efter våra medarbetares individuella förutsättningar.

Wikimedia Foundation, som driver sajten Wikipedia, har arbetsgivaren bestämt att 20 timmar i veckan är rimlig arbetstid under coronakrisen. Företaget har anställda över hela världen, bland annat i länder där skolorna har stängt.

– I fredags fick vi ett brev från högsta ledningen med besked om att vi tills vidare inte behöver arbeta mer än 20 timmar i veckan. Vi får jobba mer om vi vill, men ingen förväntar sig det, säger Peter Hedenskog, som ser till att sajten fungerar.

Hans upplevelse är att arbetstidsförkortningen verkligen är en förkortning – inte bara något som låter bra i teorin.

– Samtliga chefer har gått ut med att det verkligen är 20 timmar i veckan som gäller, att det är den nya normen. Och vi får fördela timmarna hur vi vill under veckan.  

Peter Hedenskog arbetar hemifrån även när det inte är coronatider och tycker att det fungerar bra.

– Det beror på att jag har fullt förtroende från mina chefer. På tidigare arbetsplatser har jag haft en del chefer med starkt kontrollbehov och då har det inte fungerat lika bra. Det är skönt att känna att cheferna litar på en. Men det är svårare att jobba samtidigt som barnen är hemma.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Malin bytte kontor och kollegor mot hemmet

  Före corona jobbade Malin Höglund Nilsson, teamledare på Nobia, nästan aldrig hemifrån. I början var hon skeptisk, men det gick bättre än hon befarat.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Tusentals besökare till kärnkraftverken

  När svenska kärnkraftverk ska underhållas reser tusentals personer dit. Trots risken för smittspridning av coronaviruset kommer även i år extrapersonal från flera länder till Forsmark och Ringhals. Något som lett till oro bland anställda.

 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Oro på Forsmark efter misstänkt coronafall

  En entreprenör som bodde i Forsmarks personalboende hämtades under tisdagen med ambulans. Personen hade influensaliknande symptom och misstänks vara sjuk i covid-19. Oron bland medarbetarna är nu stor.

 • Läs även...

  Snart kan du vabba om skolan stänger

  Om ditt barns skola stänger till följd av corona ska du ha rätt att vabba. Det föreslog regeringen under onsdagen. De nya reglerna ska även gälla om skolan stänger för att personalen är sjuk.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

 • Läs även...

  Arbetstiderna och tempot knäckte Maria

  Med över tio timmars övertid per vecka sa kroppen till slut ifrån. I dag har Maria Ergül startat eget och har en annan inställning till både arbetstid och vad hon mår bra av på jobbet.