Annons
 • Än i april kan badvattnet kännas lite svalt. Men för många är det dags att börja planera för sommaren. Foto: Aliaksej Lasevich/Colourbox

Dags att planera semestern

Publicerad 2 april 2015, kl 10:20

Nog kan sol och bad kännas främmande när aprilvädret gör sig påmint. Men vårmånaderna har en tendens att flyga förbi och sommaren närmar sig med stormsteg. Här är allt du behöver veta när det är dags att planera semestern.

Även om det kan kännas avlägset kan det vara en god idé att börja planera semesterledigheten i tid. Om inte annat för din egen skull. Vill du spendera hela ledigheten med tjocka släkten i sommarstugan i år igen eller vill du hellre resa bort? Vill du ta ut all semester på en gång eller vill du sprida ut den?

Din arbetsgivare ska ha gett besked om semestern senast två månader innan du planerar att påbörja den. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren (juni till augusti), enligt semesterlagen. Har du tur har du ett kollektivavtal som ger dig ännu längre semester. I vissa avtal kan semesterrätten å andra sidan vara begränsad till tre veckor, och gäller då över semesterlagens fyra veckor.

Men vilka fler rättigheter har du? Kollega har samlat allt du behöver veta om semestern.

Vikarien, som hade jobbat ett år på företaget, kände att hon behövde semester och bad sin chef om ledigt. Det som hände sedan är otroligt – ni kommer inte att tro era ögon! Semesterrättigheter som får dig att häpna

Precis som för ovan nämnda vikarie, kan det vara svårt att ha kolla på sina rättigheter. Semesterlagen är svårtolkad och många arbetsgivare har inte riktigt koll på vad som gäller. Här är tio vanliga missförstånd

Obegränsad semester låter nog lockande för de flesta. Men se upp! Ofta bygger policys om obegränsad semester på att de anställda ska ta semester när de själva tycker att det funkar att vara borta från jobbet, vilket kan leda till att personalen får för lite ledigt

Daniel Strömberg, area manager för norra Europa på Nosto Solutions, har planerat det så att det inte blir någon semester i sommar. Han sparar semesterdagarna till i vinter. Vi frågade honom och några andra vi träffade på Webbdagarna om deras semesterplaner. 

Så här får du ut flest lediga dagar 2015. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  "Företaget bryr sig inte om arbetsmiljön"

  Ideliga omorganisationer utan tanke på medarbetarna. Så ser vardagen ut på ett stort svenskt företag, enligt fackklubben.

 • Läs även...

  Slimmade företag drabbar anställda

  Slimmade organisationer, ofta i kombination med eviga omorganisationer, leder till att tiden och orken tryter för många anställda. Tre av fyra tjänstemän upplever att de fått mer att göra på jobbet, visar Kollegas nya undersökning.

 • Läs även...

  Så får du en mobilfri jul

  En mobillåda är kanske en bra julklapp. Ännu bättre är en arbetsgivare som ser till att du får vara ledig när du ska vara ledig.

 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om vilodag

  Arbetsgivaren bröt inte mot kollektivavtalet när två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, fördelat på två arbetspass. Domen i Arbetsdomstolen slår fast att medarbetarna inte gick miste om sin rätt till vilodag.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.