Annons
 • Håkan Hellström, Camilla Läckberg och Chris O'Neill har alla fyllt 43 i år. Foto: Erik Mårtensson, Noella Johansson, Mikael Fritzon. (TT)

Du är passé redan vid 43

Publicerad 14 september 2017, kl 10:20

Inbillar du dig att du är het på arbetsmarknaden för att du ännu inte fyllt 55? Tänk om – redan vid 43 är du passé och sållas bort av arbetsgivare. Det visar forskning från Uppsala universitet och Linnéuniversitetet.

Det finns en gammal tes som säger att så kallade femtiofemplussare har svårare att få jobb. Men den tesen är just gammal. 40 har blivit det nya 55+, enligt en färsk arbetsmarknadsstudie gjord vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Forskarna skickade fler än 6 000 påhittade jobbansökningar till arbetsgivare som annonserat efter bland annat administratörer och säljare, och fann att medelålders och äldre jobbsökare oftare valdes bort. Chansen att få kontakt med arbetsgivaren minskade redan när den imaginära jobbsökaren påstod att han eller hon fyllt 40. Ju äldre påhittad ålder desto mindre chans att bli kontaktad, visar rapporten.

Läs mer: Åldersdiskriminering på arbetsmarknaden ökar

Läs mer: Många anmälningar till DO om ålder

En enkätundersökning som vissa av arbetsgivarna fick svara på, visar att de egenskaper man befarar att 40-åringarna börjat förlora, är förmågan att lära nytt, att vara flexibel samt att vara anpassningsbar. Dessutom tvivlar arbetsgivarna på de äldres (läs 40 och uppåt) förmåga att vara drivna och initiativrika. 

Forskarna menar att det inte bör råda något tvivel om att högre ålder är en negativ faktor i rekryteringsprocessen och att arbetsgivarna gör sig skyldiga till en åldersdiskriminering som kan få stora samhällskonsekvenser. Dels genom att alla kommer att behöva jobba längre framöver men också för att rörligheten på arbetsmarknaden minskar mer om äldre låter bli att söka nya jobb eftersom de förväntar sig att bli diskriminerade.

Läs mer: Därför ska du starta eget vid 50+

Läs mer: Äldre anställda är friskare

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

  När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

 • Läs även...

  Därför tjänar storasyskon mer

  Din plats i syskonskaran kan förklara din utbildning. Ny forskning visar att sannolikheten att det äldsta syskonet studerar medicin är betydligt större än att de yngre syskonen gör det. Det omvända förhållandet gäller konststudier.

 • Läs även...

  Medelålders chefer vill byta jobb

  Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.

 • Läs även...

  2 500 kvalificerade industrijobb utlyses

  I går inleddes en landsomfattande rekryteringsturné för att locka personal till den blivande batterifabriken i Skellefteå. Batteritillverkaren Northvolt behöver tillsätta drygt 2 500 i huvudsak kvalificerade industrijobb fram till 2023.

 • Läs även...

  Nyårslöften jobbsökare vill höra från chefer

  Det räcker inte att slänga ut jobbansökningar och hoppas på det bästa, företag som vill rekrytera får lov att anstränga sig lite för att få de bästa kandidaterna att nappa på kroken. Här är chefernas nyårslöften om jobbsökarna får bestämma.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.