Annons
 • Håkan Hellström, Camilla Läckberg och Chris O'Neill har alla fyllt 43 i år. Foto: Erik Mårtensson, Noella Johansson, Mikael Fritzon. (TT)

Du är passé redan vid 43

Publicerad 14 september 2017, kl 10:20

Inbillar du dig att du är het på arbetsmarknaden för att du ännu inte fyllt 55? Tänk om – redan vid 43 är du passé och sållas bort av arbetsgivare. Det visar forskning från Uppsala universitet och Linnéuniversitetet.

Det finns en gammal tes som säger att så kallade femtiofemplussare har svårare att få jobb. Men den tesen är just gammal. 40 har blivit det nya 55+, enligt en färsk arbetsmarknadsstudie gjord vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Forskarna skickade fler än 6 000 påhittade jobbansökningar till arbetsgivare som annonserat efter bland annat administratörer och säljare, och fann att medelålders och äldre jobbsökare oftare valdes bort. Chansen att få kontakt med arbetsgivaren minskade redan när den imaginära jobbsökaren påstod att han eller hon fyllt 40. Ju äldre påhittad ålder desto mindre chans att bli kontaktad, visar rapporten.

Läs mer: Åldersdiskriminering på arbetsmarknaden ökar

Läs mer: Många anmälningar till DO om ålder

En enkätundersökning som vissa av arbetsgivarna fick svara på, visar att de egenskaper man befarar att 40-åringarna börjat förlora, är förmågan att lära nytt, att vara flexibel samt att vara anpassningsbar. Dessutom tvivlar arbetsgivarna på de äldres (läs 40 och uppåt) förmåga att vara drivna och initiativrika. 

Forskarna menar att det inte bör råda något tvivel om att högre ålder är en negativ faktor i rekryteringsprocessen och att arbetsgivarna gör sig skyldiga till en åldersdiskriminering som kan få stora samhällskonsekvenser. Dels genom att alla kommer att behöva jobba längre framöver men också för att rörligheten på arbetsmarknaden minskar mer om äldre låter bli att söka nya jobb eftersom de förväntar sig att bli diskriminerade.

Läs mer: Därför ska du starta eget vid 50+

Läs mer: Äldre anställda är friskare

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Löneskillnader en gåta för forskarna

  Ju högre lön desto större är löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Forskare har försökt finna svaret på varför glastaket finns genom att studera anställda som pluggat ekonomi eller juridik.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Ingen diskriminering av jobbsökande mammor

  Är det en nackdel att vara mamma och söka jobb? Nix! Ny forskning visar att vare sig fäder eller mödrar diskrimineras vid rekrytering, utan kallas lika ofta till jobbintervjuer.

 • Läs även...

  ”Hiskeliga pengar inom herrfotbollen”

  Hedvig Lindahl är målvakt i det svenska fotbollslandslaget. Hon lämnade nyss Chelsea och har tidigare spelat i Allsvenskan för klubbar som Malmö FF och Linköpings FC.

 • Läs även...

  Jobbar du på en HBTQ-vänlig arbetsplats?

  Jobbar du på en arbetsplats där ingen blir diskriminerad på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet, och där allas kompetens tas till vara? Nu kan du nominera till Unionens HBTQ-pris.

 • Läs även...

  Nyårslöften jobbsökare vill höra från chefer

  Det räcker inte att slänga ut jobbansökningar och hoppas på det bästa, företag som vill rekrytera får lov att anstränga sig lite för att få de bästa kandidaterna att nappa på kroken. Här är chefernas nyårslöften om jobbsökarna får bestämma.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.