• Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade kraftigt mellan 2003–2009. Därefter ökade siffran fram till 2015, varefter den har minskat igen. Foto: Colourbox

Färre anmäler sjukdom av jobbet

Publicerad 31 maj 2018, kl 14:20

Bland kvinnor är fortfarande den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar organisatoriska och sociala problem. Men under fjolåret minskade den siffran med 17 procent.

Totalt minskade antalet anmälda arbetssjukdomar med 13 procent. Varför är fortfarande oklart.

– I det här läget är vi försiktiga. Vi behöver titta mer på vad det kan bero på, förklarar Ann Ponton Klevestedt, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

– Vi vet i och för sig att det pågår mycket bra arbete ute på arbetsplatserna, bland annat inom äldreomsorgen, men vi kan inte ännu verifiera sambandet med minskningen.

Offentlig verksamhet, bland annat vård och omsorg samt utbildning, tillhör de näringsgrenar som ligger högst när det handlar om arbetssjukdomar orsakade av organisatoriska och sociala faktorer. Lite längre ned på listan kommer sektorer inom det privata näringslivet som tillverkning, transport och magasinering liksom fastighetsverksamhet.

Läs också: Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

– Det kommer inte lika många anmälningar från privat sektor. Men problemen finns där också, konstaterar Ann Ponton Klevestedt.

Antalet anmälda arbetssjukdomar per 1 000 anställda minskade kraftigt under perioden 2003–2009. Därefter ökade siffran fram till 2015, varefter den har minskat.

Under 2017 anmäldes 10 231 arbetssjukdomar, en minskning med 1 472 jämfört med året innan. De vanligaste orsakerna var organisatoriska och sociala faktorer samt ergonomiska belastningsfaktorer, som svarade för 36 procent av anmälningarna vardera. Bland kvinnor stod arbetssjukdomar av sociala och organisatoriska orsaker för 45 procent, bland männen för 22 procent av anmälningarna.

Läs också: Kan jobbet göra dig frisk?

Läs också: Du vet väl hur du gör  du blir sjuk?

Läs också: Så gör du om du skadar dig på jobbet

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

 • Läs även...

  Utslagen tand räknas inte som arbetsskada

  Den skatterevisor som slog ut en tand när han spelade hockey under friskvårdstimmen har inte rätt till ersättning för arbetsskada. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast och går därmed på Försäkringskassans linje.

 • Läs även...

  Allvarliga brister i arbetsmiljön i industrin

  Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på att man hittat brister i arbetsmiljön på över nittio procent av 480 inspekterade industrier. Totalt har 3 900 brister konstaterats vid inspektioner gjorda under en fyraårsperiod.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.