Annons
 • Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade kraftigt mellan 2003–2009. Därefter ökade siffran fram till 2015, varefter den har minskat igen. Foto: Colourbox

Färre anmäler sjukdom av jobbet

Publicerad 31 maj 2018, kl 14:20

Bland kvinnor är fortfarande den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar organisatoriska och sociala problem. Men under fjolåret minskade den siffran med 17 procent.

Totalt minskade antalet anmälda arbetssjukdomar med 13 procent. Varför är fortfarande oklart.

– I det här läget är vi försiktiga. Vi behöver titta mer på vad det kan bero på, förklarar Ann Ponton Klevestedt, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

– Vi vet i och för sig att det pågår mycket bra arbete ute på arbetsplatserna, bland annat inom äldreomsorgen, men vi kan inte ännu verifiera sambandet med minskningen.

Offentlig verksamhet, bland annat vård och omsorg samt utbildning, tillhör de näringsgrenar som ligger högst när det handlar om arbetssjukdomar orsakade av organisatoriska och sociala faktorer. Lite längre ned på listan kommer sektorer inom det privata näringslivet som tillverkning, transport och magasinering liksom fastighetsverksamhet.

Läs också: Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

– Det kommer inte lika många anmälningar från privat sektor. Men problemen finns där också, konstaterar Ann Ponton Klevestedt.

Antalet anmälda arbetssjukdomar per 1 000 anställda minskade kraftigt under perioden 2003–2009. Därefter ökade siffran fram till 2015, varefter den har minskat.

Under 2017 anmäldes 10 231 arbetssjukdomar, en minskning med 1 472 jämfört med året innan. De vanligaste orsakerna var organisatoriska och sociala faktorer samt ergonomiska belastningsfaktorer, som svarade för 36 procent av anmälningarna vardera. Bland kvinnor stod arbetssjukdomar av sociala och organisatoriska orsaker för 45 procent, bland männen för 22 procent av anmälningarna.

Läs också: Kan jobbet göra dig frisk?

Läs också: Du vet väl hur du gör  du blir sjuk?

Läs också: Så gör du om du skadar dig på jobbet

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Stressade tjänstemän blir fler

  Sex av tio privatanställda tjänstemän upplever att jobbstressen har ökat det senaste året. Värst är det för kvinnorna av vilka nära sju av tio generellt känner sig stressade och nästan tre av tio inte heller hinner återhämta sig. Men stressen skiljer sig åt i olika delar av landet

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Betald ledighet för studier kan bli möjligt nästa år

  Upp till ett års ledigt från jobbet för att komma vidare i yrkeslivet med en ersättning motsvarande a-kassan. Det föreslås av en ny utredning.

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Färre anmäler arbetssjukdom

  Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade med 13 procent förra året. Fler kvinnor drabbas av sjukdomar som kan kopplas till arbetet medan unga män är överrepresenterade bland anmälda arbetsplatsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik från 2018.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

 • Läs även...

  Hockeyspelande revisor får nobben i rätten

  Normalt är du skyddad om du skadar dig under arbetstid. Men inte om du gör illa dig under friskvårdstimmen och har ett jobb som inte kräver särskilt god kondition, enligt en dom från kammarrätten i Jönköping.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.