• Det gäller att själv hålla koll på om arbetsgivaren betalar in till din pension. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Håll koll på din tjänstepension

Publicerad 16 november 2017, kl 13:55

Har du koll på om din arbetsgivare betalar in din pension? Det borde du ha – annars kan det gå för dig som för Kurt. Hans arbetsgivare snuvade honom på pensionen under en lång rad år.

Har du kollektivavtal på din arbetsplats behöver du inte oroa dig så mycket för att bli fattigpensionär om din arbetsgivare struntar eller glömmer bort att betala in din tjänstepension. Det finns en garantifond som skyddar anställda med kollektivavtal eller hängavtal mot att bli snuvade på pensionen, men för att kunna få den garantin måste du ju veta om det saknas pengar eller inte.

Saknar du kollektivavtal, men ändå har lyckats avtala dig till tjänstepension, behöver du faktiskt ha koll på om det sätts in pengar. En del arbetsgivare slarvar med detta.

– Arbetstagare borde i mycket större utsträckning kontrollera att de verkligen får tjänstepension, säger Malin Wulkan, jurist på Unionen.

Sedan finns det arbetsgivare som medvetet struntar i inbetalningarna också. Som Kurts förre arbetsgivare som tog emot lönebidrag för Kurt och intygade Arbetsförmedlingen att han var försäkrad och fick tjänstepension. Fast det visade sig vara ren lögn.

– För att få lönebidrag måste arbetsgivaren intyga att jag var försäkrad, men det var jag inte. Hade jag vetat det hade jag inte satt min fot där, säger Kurt, som inte vill använda sitt riktiga namn.

– Arbetsgivaren snodde i princip mina pengar.

När Kurt upptäckt hur det låg till stämde han med Unionens hjälp sin förra arbetsgivare först i tingsrätten och sedan i Arbetsdomstolen. Kurt fick rätt, men några pengar blev det inte eftersom arbetsgivaren gick i konkurs. Arbetsförmedlingen återkrävde alla bidrag och polisanmälde också Kurts arbetsgivare för bedrägeri och bidragsbrott, men åklagaren valde att inte gå vidare efter konkursen.

– Arbetsförmedlingen gjorde en jävla tavla när de delade ut pengar i tio år fastän jag inte var försäkrad, säger Kurt.

– Trots att jag inte fick tillbaka några pengar var det värt att få rätt och utan Unionens jurist Malin Wulkan hade det inte varit möjligt. Jag hade inte haft ekonomiska resurser att klara det. Det är viktigt att medlemmarna vet att de verkligen kan få hjälp om arbetsgivaren blåser en.

Läs mer: AFC Eskilstuna har inte betalat tjänstepension till spelarna

Men att ta reda på om du blir blåst på pension eller inte är inte helt lätt. Ett tecken kan vara om du inte får det röda kuvertet från Collectum på vårkanten. Fast har du haft tidigare anställningar kan du få kuvertet ändå, så kolla alltid att din nuvarande arbetsgivare står med. En annan signal på att något är fel kan vara om du inte kan logga in på Collectum eller på PTK Rådgivningstjänst. Enklast är dock att ringa Collectum och fråga.

Läs mer: När arbetsgivaren inte betalar in till din pension

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  Undvik att förlora på att vara föräldraledig

  Pensionen behöver inte påverkas av föräldraledigheten. Men för de som är äldre än 39 år gäller det att se till att tjänstepensionen betalas in som vanligt under frånvaron.

 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om uppsägningtid

  Anställda som följer med när verksamhet läggs ut på entreprenad får inte tillgodoräkna sig anställningstiden hos den förra arbetsgivaren. Det slår Arbetsdomstolen fast.

 • Läs även...

  Unionen stämmer färre

  Nya regler, högkonjunktur och avtalsrörelse kan vara orsaken till att färre företag stäms av Unionen i år.

 • Läs även...

  Arbetsgivaren ser dig

  Inloggning, gps, kassaapparater, passerkort och larm. Med modern teknik går det att i minsta detalj kontrollera vad medarbetarna gör om dagarna.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Medlemmar i rättegång mot Unionen

  För sju år sedan gick Unionen med på en försämring av avtalet för SAS kabinpersonal. Det orsakade raseri bland många medlemmar och 186 av dem stämde Unionen. I går avslutades rättegången.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.