Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Håll koll på din tjänstepension

Har du koll på om din arbetsgivare betalar in din pension? Det borde du ha – annars kan det gå för dig som för Kurt. Hans arbetsgivare snuvade honom på pensionen under en lång rad år.
Johanna Rovira Publicerad 16 november 2017, kl 13:55
Fredrik Sandberg/TT
Det gäller att själv hålla koll på om arbetsgivaren betalar in till din pension. Fredrik Sandberg/TT

Har du kollektivavtal på din arbetsplats behöver du inte oroa dig så mycket för att bli fattigpensionär om din arbetsgivare struntar eller glömmer bort att betala in din tjänstepension. Det finns en garantifond som skyddar anställda med kollektivavtal eller hängavtal mot att bli snuvade på pensionen, men för att kunna få den garantin måste du ju veta om det saknas pengar eller inte.

Saknar du kollektivavtal, men ändå har lyckats avtala dig till tjänstepension, behöver du faktiskt ha koll på om det sätts in pengar. En del arbetsgivare slarvar med detta.

– Arbetstagare borde i mycket större utsträckning kontrollera att de verkligen får tjänstepension, säger Malin Wulkan, jurist på Unionen.

Sedan finns det arbetsgivare som medvetet struntar i inbetalningarna också. Som Kurts förre arbetsgivare som tog emot lönebidrag för Kurt och intygade Arbetsförmedlingen att han var försäkrad och fick tjänstepension. Fast det visade sig vara ren lögn.

– För att få lönebidrag måste arbetsgivaren intyga att jag var försäkrad, men det var jag inte. Hade jag vetat det hade jag inte satt min fot där, säger Kurt, som inte vill använda sitt riktiga namn.

– Arbetsgivaren snodde i princip mina pengar.

När Kurt upptäckt hur det låg till stämde han med Unionens hjälp sin förra arbetsgivare först i tingsrätten och sedan i Arbetsdomstolen. Kurt fick rätt, men några pengar blev det inte eftersom arbetsgivaren gick i konkurs. Arbetsförmedlingen återkrävde alla bidrag och polisanmälde också Kurts arbetsgivare för bedrägeri och bidragsbrott, men åklagaren valde att inte gå vidare efter konkursen.

– Arbetsförmedlingen gjorde en jävla tavla när de delade ut pengar i tio år fastän jag inte var försäkrad, säger Kurt.

– Trots att jag inte fick tillbaka några pengar var det värt att få rätt och utan Unionens jurist Malin Wulkan hade det inte varit möjligt. Jag hade inte haft ekonomiska resurser att klara det. Det är viktigt att medlemmarna vet att de verkligen kan få hjälp om arbetsgivaren blåser en.

Läs mer: AFC Eskilstuna har inte betalat tjänstepension till spelarna

Men att ta reda på om du blir blåst på pension eller inte är inte helt lätt. Ett tecken kan vara om du inte får det röda kuvertet från Collectum på vårkanten. Fast har du haft tidigare anställningar kan du få kuvertet ändå, så kolla alltid att din nuvarande arbetsgivare står med. En annan signal på att något är fel kan vara om du inte kan logga in på Collectum eller på PTK Rådgivningstjänst. Enklast är dock att ringa Collectum och fråga.

Läs mer: När arbetsgivaren inte betalar in till din pension

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.