• Foto: Colourbox

Här är de 6 bästa förmånerna

Publicerad 17 mars 2017, kl 05:15

Har du förmånen att kunna välja och vraka bland jobben så stirra dig inte blind enbart på bästa lönen. Det finns vissa så kallade fringisar du tjänar på att hålla utkik efter. Här kommer de sex bästa förmånerna.

1. Kollektivavtal. Har din presumtiva arbetsplats tecknat kollektivavtal innebär det att du tjänar i snitt 80 000 kronor extra per år, bara i pensionsinbetalningar. Har du fet lön är vinsten ännu högre.

Läs mer: Så höjer du din tjänstepension

 

2. Kollektivavtal. Drabbas du av olycka eller sjukdom har du försäkring genom avtalet som täcker upp. Värdet? En halv miljon om året.

Läs mer: Koll på avtal kan ge tusenlappar till sjuka

 

3. Kollektivavtal. Får du barn har du ett halvårs föräldralön som läggs ovanpå föräldrapenningen om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Hur mycket och hur det funkar skiljer sig åt mellan olika avtal. Läs mer senare.

Läs mer: Håll koll på föräldralönen

 

4. Kollektivavtal. Saknas kollektivavtal har du rätt till en extra slant under semestern enligt semesterlagen. Men med kollektivavtal blir semesterslanten större.

Läs mer: 10 myter om din semester

 

5. Kollektivavtal. Utan kollektivavtal är du faktiskt inte garanterad ett rött öre i löneökning. Du måste helt förlita dig på din arbetsgivares välvilja. Med kollektivavtal är du så gott som alltid garanterad årlig löneökning.

Läs mer: Vad ger kollektivavtalet i din plånbok?

 

6. Massage. Massage är en trevlig löneförmån. Liksom ögonoperationer, provrörsbefruktning, barista, betjänt, matlagning, matkassar, städning, gymkort, fruktkorg, fjällstuga och tjänstebil. Men inget av dem är faktiskt lika förmånligt som kollektivavtalet. 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.