Annons
Annons
 • Foto: Remy de la Mauviniere/AP Photo/TT

Ikea fälls – spionerade på anställda

Publicerad 15 juni 2021, kl 13:58

Ikea döms till att betala drygt tio miljoner kronor för att ha spionerat på anställda i Frankrike. En före detta vd döms dessutom till villkorligt fängelsestraff i två år.

Ikea i Frankrike åtalades, som Kollega tidigare skrivit om, för att ha spionerat på både anställda och jobbsökare med hjälp av privatdetektiver och korrupta poliser. I dag tisdag kom domen som konstaterar att möbeljätten gjort sig skyldig till illegal övervakning.

Läs mer: Ikea åtalas för spioneri på anställda i Frankrike

Den franska domstolen beordrar företaget att betala en miljon euro i böter för sitt agerande. Åklagarna hade yrkat på dubbelt så mycket, men enligt nyhetskanalen Reuters är företrädare för bland annat fackförbunden, nöjda med domen och vad den symboliserar.

Den före detta vd:n döms till villkorligt fängelse i två år och ska dessutom personligen betala motsvarande en halv miljon kronor för sin roll i spionskandalen. Av de totalt 15 personerna som var anklagade var det två personer som domstolen friade från misstankarna om brott.

Fler internationella nyheter:

H&M backar efter spanska strejker

Svenskt företag sparkar fackligt aktiva i Turkiet

Electrolux erkänner misstag vid protester i Mexiko

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Skrikande bebis ska rädda dig från Zoom

  Evighetslånga videomöten kan vara själsdödande. Med hjälp av verktyget Zoom Escaper kan du fejka att du har en skrikande bebis att ta hand om – och på så sätt smita från mötet.

 • Läs även...

  Facket kräver avtal om kameraövervakning

  Unionen ha ett kollektivavtal som ger facket rätt att kontrollera hur och när kameror används på Apotea. Samtidigt har Integritetsskyddsmyndigheten inlett en granskning av kamerabevakningen.

 • Läs även...

  Olagligt att fota anställda med webbkamera

  Chefen kan ha rätt att läsa dina mejl. Ibland kan det till och med vara tillåtet att läsa privata konversationer. Chefen får också kolla vilka webbsidor du har besökt – men inte ta bilder av dig via webbkameran.