Annons
 • "För medlemmarna är det väldigt jobbigt att leva med ovissheten", säger August Tapojärvi, ordförande på Unionenklubben på Radiotjänst. Foto: Wikipedia

Kiruna kan bli utan statliga jobb

Publicerad 9 november 2018, kl 13:35

Kiruna drabbas hårt när Radiotjänst läggs ner. Därför lovade regeringen 120 statliga jobb till kommunen. Men nu är det oklart vad som händer med jobben.

Vid årsskiftet försvinner troligen radio- och tv-avgiften. Den ersätts av en public service-avgift som betalas via skatten. Det innebär att Radiotjänst i Kiruna inte längre behövs och att de 240 personer som arbetar där förlorar sina jobb.

Läs mer: Slopad tv-avgift hotar jobb på Radiotjänst

Unionenklubben på Radiotjänst har arbetat hårt för att få statliga ersättningsjobb till kommunen och i somras kom regeringen med glädjande besked: Kiruna skulle få 120 sådana jobb.

Läs mer: Trots nya jobb: Fortsatt ovisshet i Kiruna

Men nu är det oklart om det verkligen finns pengar till extratjänsterna i övergångsbudgeten för 2019. Enligt källor som Ekot har pratat med saknas satsningen i den budget som finansminister Magdalena Andersson presenterar nästa vecka. Vänsterpartiet har, enligt Ekots källor, velat ha med tjänsterna men fått nej av Finansdepartementet. Anledningen är att en övergångsbudget ska sakna partipolitisk inriktning.

August Tapojärvi är ordförande för Unionenklubben på Radiotjänst. Han har inte hört något om att de statliga jobben kan vara i fara.

– Men för medlemmarna är det väldigt jobbigt att leva med den här ovissheten. Vi har inte hört någonting sedan regeringens besked i somras.

Finns det en oro för att en ny regering river upp beslutet om ersättningsjobben?
– Absolut. Men vår förhoppning är att inga politiker förespråkar arbetslöshet. Radiotjänst är Kirunas tredje största arbetsgivare och för många unga och nyanlända vägen in på arbetsmarknaden.  

Hur många har lämnat Radiotjänst i förtid?
– Färre än man kanske tänker sig. Anledningen är att det inte finns så många liknande jobb i Kiruna. Alla får inte plats i gruvan.

De 120 statliga jobben skulle skapas genom att förstärka Lantmäteriet, utveckla Skatteverkets verksamhet och etablera ett kontor för Statens servicecenter.

Läs också: Årets jobbhjältar prisades

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.