• "För medlemmarna är det väldigt jobbigt att leva med ovissheten", säger August Tapojärvi, ordförande på Unionenklubben på Radiotjänst. Foto: Wikipedia

Kiruna kan bli utan statliga jobb

Publicerad 9 november 2018, kl 13:35

Kiruna drabbas hårt när Radiotjänst läggs ner. Därför lovade regeringen 120 statliga jobb till kommunen. Men nu är det oklart vad som händer med jobben.

Vid årsskiftet försvinner troligen radio- och tv-avgiften. Den ersätts av en public service-avgift som betalas via skatten. Det innebär att Radiotjänst i Kiruna inte längre behövs och att de 240 personer som arbetar där förlorar sina jobb.

Läs mer: Slopad tv-avgift hotar jobb på Radiotjänst

Unionenklubben på Radiotjänst har arbetat hårt för att få statliga ersättningsjobb till kommunen och i somras kom regeringen med glädjande besked: Kiruna skulle få 120 sådana jobb.

Läs mer: Trots nya jobb: Fortsatt ovisshet i Kiruna

Men nu är det oklart om det verkligen finns pengar till extratjänsterna i övergångsbudgeten för 2019. Enligt källor som Ekot har pratat med saknas satsningen i den budget som finansminister Magdalena Andersson presenterar nästa vecka. Vänsterpartiet har, enligt Ekots källor, velat ha med tjänsterna men fått nej av Finansdepartementet. Anledningen är att en övergångsbudget ska sakna partipolitisk inriktning.

August Tapojärvi är ordförande för Unionenklubben på Radiotjänst. Han har inte hört något om att de statliga jobben kan vara i fara.

– Men för medlemmarna är det väldigt jobbigt att leva med den här ovissheten. Vi har inte hört någonting sedan regeringens besked i somras.

Finns det en oro för att en ny regering river upp beslutet om ersättningsjobben?
– Absolut. Men vår förhoppning är att inga politiker förespråkar arbetslöshet. Radiotjänst är Kirunas tredje största arbetsgivare och för många unga och nyanlända vägen in på arbetsmarknaden.  

Hur många har lämnat Radiotjänst i förtid?
– Färre än man kanske tänker sig. Anledningen är att det inte finns så många liknande jobb i Kiruna. Alla får inte plats i gruvan.

De 120 statliga jobben skulle skapas genom att förstärka Lantmäteriet, utveckla Skatteverkets verksamhet och etablera ett kontor för Statens servicecenter.

Läs också: Årets jobbhjältar prisades

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.