Annons
  • "Vissa är upprörda, andra är besvikna men inte särskilt förvånade. Det har ju varit så många varsel de senaste åren", säger Henrik Sam, Unionens klubbordförande på Sony i Lund. Foto: Johan Nilsson/TT

Klart att 200 varslas på Sony

Publicerad 22 november 2018, kl 14:28

Sony Mobile Communication i Lund varslar 200 tjänster. Bland vissa anställda finns en oro för att hela företaget ska läggas ner. Men oron är inte befogad, enligt företagsledning.

Försäljningen av mobiltelefoner har minskat kraftigt det senaste året. I maj meddelande Sony att kostnaderna för smart phone-verksamheten därför behövde minskas med 30 procent globalt. Men i samband med kvartalsrapporten i oktober stod det klart att kostnaderna måste reduceras med hela 50 procent fram till 2020.

Våra medlemmar funderar hela tiden över när det är dags för nästa varsel

Den svenska företagsledningen bekräftar nu att 200 tjänster i den svenska smart phone-verksamheten väntas försvinna som en del i det globala besparingspaketet. Det är främst mjukvaruingenjörer som berörs, men även supportfunktioner till exempelvis olika globala verksamheter.

– Hela varslet är kopplat till att vi säljer för lite mobiltelefoner. Varslat ligger på 200 på grund av att bedömningen är att så många behöver sluta. Men vi hoppas att det blir färre, säger Stefan Olsson, presstalesperson för Sonys verksamhet i Lund.

Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare pågår nu.

– Vi gör vårt bästa för medlemmarna och ser över möjligheterna att omplacera dem som risker att bli av med jobbet, säger Unionens klubbordförande Henrik Sam.

Totalt finns i dag 1 200 anställda på Sony i Lund. Verksamheten består förutom den varseldrabbade smart phone-enheten även av internet of things och 5G-forskning. Hur många som arbetar i smart phone-verksamheten är av affärsmässiga skäl hemligt.

Det var i tisdags som de anställda fick besked om varslet. Henrik Sam berättar att reaktionerna var blandade.

Läs mer: Varsel på Sony i Lund

– Det är inte roligt med varsel. Vissa är upprörda, andra är besvikna men inte särskilt förvånade. Det har ju varit så många varsel de senaste åren.

För ett år sedan varslades 50 tjänster och 2015 förlorade 975 anställda på företaget sina jobb.

Läs mer: 975 får gå från Sony

– De ständiga varslen gör att motivationen inte är på topp. Våra medlemmar funderar hela tiden över när det är dags för nästa varsel. Bland vissa finns en oro för att hela sajten i Lund ska läggas ner, säger Henrik Sam.

Men enligt Stefan Olsson är inte Sony Mobile Communications i Lund nedläggningshotat.

– Verksamheten är extremt viktig för företaget, framför allt när det gäller 5G. 5G är avgörande för mobilbranschen framöver. Och mycket av Sonys globala forskning om 5G sker i Lund. Det finns inga signaler om att Lund skulle behöva stänga ner.

De första medarbetarna får besked om att de förlorar jobbet nästa vecka. I slutet av mars ska förhandlingarna vara färdiga och alla berörda underrättade. De som drabbas av varslet får stöd inom ramen för Trygghetsrådet – ett paket med ekonomisk kompensation och hjälp för att hitta ett nytt jobb.

Läs mer: Så funkar Trygghetsrådet TRR

– Hur paketen ser ut i detalj är en del av förhandlingen. Men historiskt har vi sett till att de som behöver lämna har fått bra stöd. Och vi kan se att i stort sett alla har hittat jobb relativt fort. Det är brist på mjukvaruingenjörer, säger Stefan Olsson.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.