• Viktigt! Du ser inte helheten i det orange kuvertet – logga in på minpension.se så ser du även tjänstepensionen! Foto: Pensionsmyndigheten

Därför ska du öppna det orange kuvertet

Publicerad 2 februari 2017, kl 07:00

Kastar du det orange kuvertet i papperskorgen? Släpp ditt dåliga samvete över det. Men bejaka ändå din inre pensionär och kasta ett öga på hur det går för dina ppm-fonder.

Pension är vanligtvis inget direkt eggande ämne, åtminstone inte för personer som har något eller flera decennier kvar tills det är dags att lämna arbetslivet. Men Kristina Althoff, projektledare och privatekonomisk utbildare på Finansinspektionen, hör till undantagen. Hon vurmar för pensioner och det hon inte vet om pensionsförsäkringar är med största sannolikhet inte värt att veta.

Men trots att hon kallar sig pensionsnörd, och går i gång när hon får prata pension, öppnar hon ogärna kuvertet som ger besked om hur stor den allmänna pensionen blir.

Läs mer: Så undviker du att bli blåst på pensionen

Börja jobba tidigt, jobba mycket, jobba länge, jobba vitt, skaffa inte barn

– Varför vänta till i mars på besked? Jag kan när som helst se mina siffor på nätet, och loggar jag in på minpension.se kan jag dessutom få en samlad bild – där finns även mina tjänstepensioner med, säger Kristina Althoff.

– När jag öppnar kuvertet blir jag dessutom deppig och arg på mina livsval.

Orsaken till den ilskan är att Kristina Althoffs senaste pensionsprognos bygger på det sabbatsår då hon pluggade nationalekonomi och hade usel årsinkomst. Följaktligen ser hennes pension ut att bli futtig. Då är det är bra tänka på att uppgifterna i kuvertet är och förblir en prognos som kommer att ändras när inkomsten ändras.

Läs mer: Så höjer du din tjänstepension

– Vill man påverka sin allmänna pension ska man börja jobba tidigt, jobba mycket, jobba länge, jobba vitt och inte skaffa barn.

Det du i princip kan påverka är ditt premiepensionsval, ppm, 2,5 procent av den allmänna pensionen som du själv väljer var du vill placera. Gör du inget val hamnar din ppm-sudd i en fond som heter AP7 Såfa. AP7 Såfa är en hundraprocentig aktiefond fram tills du fyller 56 år, sedan sjunker risken stegvis genom att ränteplaceringen ökar och aktieplaceringen minskar.

Läs mer: Så blir du en rik pensionär

– Det är också den enda fonden med hävstång, vilket innebär att fonden kan låna pengar och öka aktieinnehavet. När marknaden går upp går fonden därför bättre än marknaden. Men risken är också större om marknaden går ner, förklarar Kristina Althoff och påpekar att en hundraprocentig aktiefond aldrig är helt riskfri.

– Har man ett fondägande så bör man titta på hur det går emellanåt, tycker jag.

Om man ändå inte vill ha besväret att följa och byta sina fonder så bör man välja en med låg avgift. Man kan också skriva över premiepensionen på sin partner. Kristina Althoff har till exempel fått ppm-pengar från sin make eftersom hon varit föräldraledig längre och därför haft mindre pensionsgrundande inkomst.

Läs mer: Se upp med deltidsfällan

– En del hävdar att det blir orättvist om man skiljer sig eftersom man inte kan få tillbaka pengarna, men den som varit hemma längst kan inte få tillbaka de oavlönade timmarna heller.

– Flertalet av dem som ger bort sin premiepension är i 55-årsåldern, men det är när inkomstbortfallet sker man ska överföra pengarna. Ränta på ränta är trixet med allt sparande och det är en stor skillnad att få extra pengar vid 30 i stället för vid 55. 

Läs mer: Knepen som höjer din pension

Tänk på!

 • Håll koll på avgifterna för din premiepension – det högsta priset för en aktiefond inom premiepensionen är 0,89 procent. Har du en så dyr fond, och sparar i 40 år, så försvinner 30 procent av dina premiepensionspengar i avgifter. Då finns det billigare och bättre alternativ.
 • Aktier går upp och ner. Om du har nära till pensionsålder bör du fundera över en tryggare placering i till exempel räntepapper, men om du har långt kvar till pension kan du räkna med att en dålig utveckling vänder.
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Dina barn jobbar inte här!

  Kollegan som pratar om sina fantastiska eller odrägliga barn. Inte på en (1) fikapaus, utan på nio av tio. Har du svårt att stå ut med snacket eller håller du på att dö av uttråkning? Då ska du läsa det här.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  Undvik att förlora på att vara föräldraledig

  Pensionen behöver inte påverkas av föräldraledigheten. Men för de som är äldre än 39 år gäller det att se till att tjänstepensionen betalas in som vanligt under frånvaron.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  "En tragisk situation"

  De 250 anställda vid den konkursdrabbade klädkedjan JC, står ännu både utan aprillön och ersättning från den statliga lönegarantin. Även ett hundratal anställda på företaget Flexenclosure är i en liknande situation. Här är vad du ska tänka på om du inte får ut din lön.

 • Läs även...

  Dålig koll på pension vid utlandsjobb

  Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.