Annons
Annons
 • Grattis alla vi som omfattas av kollektivavtal - i dag är kollektivavtalets dag! Foto: TT

Grattis på kollektivavtalets dag!

Publicerad 17 mars 2015, kl 10:07

Jobbar du på en arbetsplats som har kollektivavtal? Då är det bara att gratulera. För en Unionenmedlem kan tjänstepension, rätt till lönehöjning, sjuklön, föräldraledighets- och semestertillägg samt mycket mer av det som ingår i ett kollektivavtal, vara värt omkring 80 000 kronor om året. I vissa fall ännu mer.

Förra året omfattades nästan 3,6 miljoner anställda av kollektivavtal, inklusive hängavtal. Sammanlagt finns det 572 olika kollektivavtal inom privat sektor, statlig sektor samt inom kommuner och landsting. Omkring en halv miljon arbetstagare är dock utan avtal. 

Med kollektivavtal har du rätt till löneförhöjning. Men varifrån kommer pengarna och vem bestämmer hur de fördelas? Vad ger kollektivavtalet i din plånbok? 

Trots många uppenbara fördelar med att omfattas av kollektivavtal förekommer myter, missuppfattningar och till och med ren smutskastning av kollektivavtal. Här reder Unionens ombudsman Gunilla Krieg ut fem myter.

Utan kollektivavtal kan det bli dyrt att vara sjuk. En undersökning visar att du i snitt får 2 500 kronor mindre i månaden om du blir sjuk, jämfört med om det finns avtal på ditt företag. Dessutom påverkas pensionen negativt.

Vanligast är kollektivavtal inom industrin, där 67 procent av företagen hade avtal 2010. Däremot är det betydligt glesare inom tjänstesektorn, där bara 38 procent hade avtal samma år. Sämst på att teckna kollektivavtal är företag med upp till 50 anställda

Förra året gjorde Unionen en särskild satsning för att få till schysta villkor i trafikskolebranschen. Satsningen ledde till att flera trafikskolor i Malmö och Lund tecknade kollektivavtal.

Här kan du lära dig mer om kollektivavtal eller räkna ut vad ditt avtal är värt för just dig.

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.