Annons
Annons
 • Vi söker ofta svar på våra frågor på nätet. Inte minst när vi blir sjuka och är i desperat behov av huskurer. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Sjukdom och sportlov syns i statistiken

Publicerad 16 februari 2015, kl 15:34

När sjukskrivningstalen ökar är det många som söker svar på sjukdomsrelaterade frågor på internet. Artiklar om feber, huskurer mot magsjuka och vad som gäller för vabb och vobb har under de senaste veckorna klättrat upp i statistiken över vad som är mest läst på Kollega.se just nu.

Sjukskrivningstalen stiger i februari, som fått öknamnet vabruari. Sjukskrivningarna ökar inte minst när det är sportlovstider.

Visste du att du kan vabba barn trots att de fyllt tolv år

Att vobba, det vill säga att jobba hemifrån samtidigt som du är hemma för vård av sjukt barn, upplevs både som ett krav och en möjlighet. Det visar en undersökning från Unionen. För att se till att man som förälder inte glömmer bort sitt sjuka barn när man vobbar har Unionen tagit fram verktyget Vobbomatic.

Vet du vad som gäller när du blir sjuk? Här reder vi ut när arbetsgivaren har rätt att begära sjukintyg.

Lider du av migrän eller någon annan återkommande åkomma? Då kan du ansöka om ett särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan för att slippa karensdagar.

Vad är vitsen med feber och är det verkligen bra att ta febernedsättande? Dr. Per Knutson svarar på alla tänkbara frågor om feber.

Risken att drabbas av vinterkräksjuka är som störst i februari och mars. Skulle olyckan vara framme kan du få hjälp av Kollegaläsarnas bästa huskurer mot magsjuka. Efter en magsjuka kan det vara bra att mjukstarta tarmarna med mat som är snäll mot magen. Här är recepten.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Slopat krav på läkarintyg

  Den som söker sjukpenning kan nu få ersättning även utan läkarintyg. Syftet är att avlasta sjukvården och se till att sjuka personer inte behöver vänta på sina pengar.

 • Läs även...

  Så undviker du att smitta kollegorna

  Sitt inte och snora och snörvla på jobbet! Du smittar andra. Sex av tio går tillbaka till arbetet alldeles för tidigt och fastän de inte är helt kuranta, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Slopad karensdag till följd av corona

  Slopad karensdag på grund av coronaviruset. Det föreslog regeringen under onsdagen. Dessutom kommer möjligheten till korttidsarbete träda i kraft redan den 1 maj i år.

 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Mildare regler för sjukpenning

  En inställd operation på grund av coronautbrottet ska inte leda till indragen sjukpenning. Det är Försäkringskassan och regeringen överens om. Bra, men inte tillräckligt anser Unionen.

 • Läs även...

  Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

  Att jobba fler timmar ena dagen och färre andra dagar kan vara ett bra sätt att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Men det kan också innebära indragen sjukpenning på grund av Försäkringskassans regler. Något Unionen vill ändra på.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.