• Från och med nu blir det economy class för Unionens anställda och förtroendevalda. Foto: Valery Voennyy/Colourbox

Unionen slutar resa business class

Publicerad 17 december 2018, kl 11:06

Efter de senaste veckornas granskning av Unionens internationella resor meddelar nu förbundet att man tar bort möjligheten att resa business class ur sin resepolicy. Att ta semester i samband med tjänsteresor är heller inte längre tillåtet.

Läs mer: Företrädare för Unionen flög business class

– Vi måste våga syna oss själva i sömmarna och därför har förbundsstyrelsen beslutat att inga resor från och med nu ska få göras i business class. Det ska inte heller vara tillåtet att ta semester i samband med internationella tjänsteresor, säger Unionens ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Läs mer: Vad säger Unionens resepolicy om att flyga business class?

Att man väljer att ändra resepolicyn beror på att granskningen lett till reaktioner från medlemmarna. Enligt pressmeddelandet välkomnar Unionen Aftonbladets granskning och menar att man har ”anledning att vara självkritiska” samt att förbundet inte ”varit i takt med tiden” då man tillåtet resor i business class.

Unionen har dessutom anlitat en revisionsbyrå som ska granska förbundets internationella resor sedan 2014.

– Det är en viktig princip för oss att vara kostnadsmedvetna och hålla i medlemmarnas pengar. Eftersom det väckts frågor om detta så har vi valt att ta in en extern granskare. Vi kommer att vara transparenta kring revisionsbyråns slutsatser, ytterst handlar det om att värna och bibehålla medlemmarnas förtroende, säger Martin Linder, som dock betonar vikten av att verka internationellt även i framtiden.

Läs mer: Så försvarar Unionen resandet

– Vi är en del av internationell fackföreningsrörelse och våra gemensamma intressen stannar inte vid Sveriges gränser utan kräver fackligt samarbete över gränserna. Det ska vi aldrig ompröva.

Läs mer: "Vi har följt resepolicyn"

Lediga jobb
 • Läs även...

  Handbollen får första jämställda avtalet

  Den första maj får svenska handbollsspelare på elitnivå ett kollektivavtal som är unikt inom idrottsvärlden, eftersom det gäller både kvinnliga och manliga spelare.

 • Läs även...

  Jobbar du på en HBTQ-vänlig arbetsplats?

  Jobbar du på en arbetsplats där ingen blir diskriminerad på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet, och där allas kompetens tas till vara? Nu kan du nominera till Unionens HBTQ-pris.

 • Läs även...

  Flest gillar Unionen

  Kollektivavtal är den viktigaste orsaken till att man är medlem i ett fackförbund och Unionen är det fack som flest är positiva till, det visar två statistiska undersökningar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.