Annons
Annons
  • Sture är så sjuk att han knappt kan gå. I 1,5 år har han varit utan sjukpenning. Foto: Johan Westling

Kollegas mest lästa 2018

Publicerad 21 december 2018, kl 13:58

Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyheter & Reportage


27 000 nekades ersättning från Försäkringskassan
Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 


Blev avskedad på sms
”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 

"Försäkringskassans bedömning måste baseras på kunskap"
Förra året nekades 27 000 personer ersättning från Försäkringskassan. Men trots hård kritik har myndigheten inga planer på att ändra rutinerna.

 

Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning
Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa. Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
– Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 

Hade adhd – blev uppsagd
En arbetsgivare avbröt provanställningen för en systemutvecklare med ADHD. Unionen stämmer nu företaget för diskriminering och kräver 100 000 kronor i ersättning.

 

Ändrad karenstid gynnar deltidsanställda
Från och med nästa år får du karensavdrag i stället för karensdag om du blir sjuk. En förändring som Unionen efterlyst och som innebär en förbättring för bland annat anställda med oregelbunden arbetstid.

 

Var uppsagd utan att veta om det
När medlemmen frågade varför hon inte fått ut sin lön svarade chefen att hon blivit uppsagd – flera månader tidigare. 

 

Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna
7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 

Unionen kräver jobbet tillbaka för dömd tjuv
En tillsvidareanställd man på ett fastighetsbolag i Göteborg avskedades för att ha sålt stöldgods på arbetsplatsen. Unionen anser att avskedandet är ogiltigt och stämmer nu företaget.

 

Unionen förlorade tvist om uppsägningstid
Arbetstagare som följer med vid en verksamhetsövergång får inte tillgodoräkna sig anställningstiden hos den förra arbetsgivaren om de skulle sägas upp. Det har Arbetsdomstolen slagit fast, vilket innebär slutet på en mångårig tvist mellan Unionen och Almega.

Unionen har dock nyligen valt att ta fallet vidare till HD.

 

Tips & Råd

När ska jag berätta på jobbet att jag väntar barn?
När ska man berätta för chefen att man väntar barn? Det avgör du i princip själv. Men tänker du vara föräldraledig måste du meddela det senast två månader i förväg. Oavsett om du ska bli mamma eller pappa.

 

Så går du i pension
Ska man säga upp sig? Vem ser till att pensionspengarna kommer in på kontot? När kan man sluta? Det är bra att förbereda sig innan man checkar ut från jobbet för gott. Inte bara vad gäller det rent ekonomiska.

 

Chefer leder inte som de tror
Återkoppling. Det är vad dina medarbetare törstar allra mest efter. Många chefer tror att de är bra på det, men de allra flesta är tvärtom.

 

Har du rätt lön?
Uppskattas du efter förtjänst eller borde du ha bättre betalt? En fingervisning får du genom att se vad andra i din situation tjänar. Något som också är bra att känna till när det närmar sig lönesamtal med chefen.

 

Varning – du kan råka stjäla från jobbet
Allt fler Unionenmedlemmar stäms av arbetsgivare på enorma kostnader både för dem själva och för förbundet. Många är okunniga om vad man får och inte får göra som anställd, under och efter anställningen.

 

Hjälp! Min kollega luktar!
En kollega som luktar illa kan vara besvärande. Inte minst i dagens kontorslandskap när vi vistas närmare varandra än tidigare. Men hur påpekar man odören utan att såra?

 

Så blir du headhuntad
Headhunting blir allt vanligare på svensk arbetsmarknad. Med rätt profil på Linkedin och lite mingel får du jobben att komma till dig.

 

Lagarna du bör ha koll på i arbetslivet
Du har säkert hört talas om dem. Men vet du verkligen vad de viktigaste lagarna i arbetslivet innebär?

 

Chef: Så lyckas du med lönesamtalet
Att sätta löner kan vara en utmaning. Men om du som chef förbereder dig rätt kan både du och dina medarbetare lämna lönesamtalet nöjda.

 

Frågorna du bör skippa på intervjun
Hur gör man egentligen för att ta reda på om en arbetssökande är just den person man är ute efter? Det finns inget universalknep men det finns många exempel på kardinalfel.